вівторок, 16 квітня 2013 10:35
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Україна не скоро виконає зобов'язання перед Радою Європи

„Зобов'язання, які взяла Україна при вступі до Ради Європи, будуть поступово виконані", - запевнив у понеділок президент Янукович доповідачок Моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи Майліс Репс та Марієтту де Пурбе-Лундін. Офіційний Київ демонструє зразкову послідовність.

Міняються президенти, прем'єри, голови парламенту - проте незмінними залишаються обіцянки виконати зобов'язання в рамках членства в РЄ. Так само незмінно вони залишаються обіцянками.

Нинішній візит доповідачів Моніторингового комітету ПАРЄ - черговий із десятків подібних, здійснених за понад 17 років членства України в організації. Якби порахувати, цифра вочевидь була би вражаючою: зазвичай за рік відбувається дві-три таких місії. Десять держав Ради Європи перебувають нині під моніторингом Парламентської асамблеї, і Україна серед них - найдовше.

Законодавчі зобов'язання України в рамках членства в РЄ виписані у Висновку 190 ПАРЄ, ухваленому у вересні 1995 року. Нині це цікавий для прочитання документ – особливо коли чуєш чергові обіцянки, як от нинішні від Януковича. „Роль та функції Генеральної прокуратури будуть змінені (особливо щодо здійснення загального контролю за додержанням законності) шляхом перетворення цього інституту в орган, який відповідатиме стандартам Ради Європи" – цього немає досі. Багато законів прийнято з величезною затримкою. Наприклад, предмет особливої гордості Києва - Кримінально-процесуальний кодекс - мали ухвалити до кінця 1996-го, а сталося це аж 2012-го. Та й почалося все зі скандалу. Попри зобов'язання накласти мораторій на виконання смертних вироків в Україні продовжували розстрілювати, а потім намагалися це приховати від Ради Європи. Таке собі нехитре шахрайство.

Але найбільша проблема в іншому – зазвичай під зобов'язаннями українські посадовці розуміють лише ухвалення законів. Або ж вдають, що саме так це розуміють. Насправді крім законодавчих – ще їх називають формальними - є статутні зобов'язання. Їх також зацитовано у згаданому Висновку 190: "Кожен член Ради Європи обов'язково має визнати принципи верховенства права та здійснення прав і основних свобод людини всіма особами, що знаходяться під його юрисдикцією, і має щиро та ефективно співпрацювати в досягненні мети Ради". На практиці це означає, що не можна ув'язнювати політичних опонентів, здійснювати цензуру в медіа, фальшувати вибори, нацьковувати „беркут" на мирний протест біля резиденції Межигір'я і так далі.

Тому зрозуміло, що Україна якщо і виконає свої традиційні обіцянки, то не скоро. І вже точно не з цією владою, хоча доклалися до провалу і всі попередні. У підсумку замість реальних реформ і побудови правової держави, що власне і є сенсом членства у Раді Європи – безперервні скандали і гостро критичні резолюції ПАРЄ. Ну й імідж держави, здатної легко знехтувати своїми міжнародними зобов'язаннями.

Зараз ви читаєте новину «Україна не скоро виконає зобов'язання перед Радою Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі