понеділок, 05 листопада 2012 11:42
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Нові вибори невигідні для влади

Опозиція міркує над ефективною відповіддю на фальсифікацію результатів виборів на низці округів та недемократичний виборчий процес загалом. Зокрема, у стані "Батьківщини", "УДАРУ" та "Свободи" лунають погрози відмовитися від завойованих депутатських мандатів.

Це означатиме нові парламентські вибори. Звичайно, питання досить неоднозначне. Існують ріні погляди щодо юридичних нюансів та політичних наслідків, можливих несподіваних поворотів та ризиків для опозиції. Зрештою, для реалізації такого плану має бути одностайність в опозиційних лавах – а вже зараз можна почути голоси "проти".

Однак сама по собі ідея складання мандатів досить інноваційна та однозначно неприємна для Партії регіонів та влади загалом. Нові вибори їм невигідні.

Насамперед з фінансової точки зору. У минулу кампанію вкинуто фантастичні кошти – цілком очевидно, що "Регіони" витратилися найбільше. Отож "швидка смерть" новообраного парламенту означала б для них великі фінансові збитки. До того ж, кампанія Партії регіонів будувалася на активному використанні коштів держбюджету. І навряд чи вони зможуть залізти до державної кишені вдруге за такий короткий проміжок часу – грошей там обмаль, дедалі загрозливішою стає соціальна-економічна ситуація, а попереду вже маячать президентські вибори.

З політичної точки зору нові вибори означали б, швидше за все, ще гірші результати для правлячої партії. Брудна виборча кампанія, свавілля та зневага до вибору людей лише множать та заохочують їхніх опонентів. Моральна перевага опозиції є очевидною. Також стає зрозумілим, що ризиковано знову нищити її адмінресурсом та фальсифікаціями – історія зі здачею мандатів може повторитися.

Перспективи розпуску новообраної Верховної Ради з причини сфальшованих виборів вплинули б і на позицію міжнародного співтовариства. Звичайно, не на користь Партії регіонів та особисто Януковича. Його стосунки з Заходом і так близькі до критичних. Поки що немає остаточної оцінки Євросоюзу і США, а те, що вже є, досить негативне. Тому демарш опозиції може прискорити небажані для української влади радикальні кроки західних урядів.

Сказавши "а", опозиція має сказати і "б" – або відмовитися від ідеї складання мандатів, або її розвивати. Принаймні, сценарій розпуску новообраного парламенту міг би бути вагомим тактичним аргументом у протистоянні з владою. Зокрема, у тому, що стосується поновлення справедливості і законності у низці мажоритарних округів, де відбулися явні післявиборчі фальсифікації та підтасовки на користь регіоналів або провладних кандидатів. А також покарання тих, хто до цього причетний.

 

Зараз ви читаєте новину «Нові вибори невигідні для влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі