четвер, 29 травня 2014 15:54
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Ми втрачаємо солдат і не здобуваємо контроль над Донбасом

Терористи у Слов'янську збивають український вертоліт, гинуть 14 наших військових. А міністр оборони Михайло Коваль заявляє в парламенті, що антитерористична операція іде за планом. Це що, в планах командування покласти на Донбасі якомога більше наших хлопців?

Лише кілька днів тому попрощалися із 17 загиблими під Волновахою. Сьогодні вранці також загинув солдат-строковик у Луганську. Трагічні новини приходять мало не щодня. Інтенсивність втрат надзвичайно висока.

При цьому ініціативою на Донбасі продовжують володіти терористи. Через українсько-російський кордон без проблем ідуть бойовики і зброя. По-суті, антитерористична операція по-справжньому показала зуби лише раз, коли наші вибили бойовиків з донецького аеропорту.

Звичайно, не журналістам чи політикам радити генералам, як саме воювати. Але бачити результати операції може кожен. Або не бачити, як у цьому випадку. За останній місяць ми втратили десятки наших солдат. Водночас не позбавили терористів контролю за жодним з міст, які вони окупували.

Зараз великі сподівання на те, що щось зміниться зі вступом на президентську посаду Петра Порошенка. Антитерористична операція переходить під його відповідальність. Це вже справа новообраного президента – міняти керівництво АТО чи стратегію, як саме скоординувати армію, спецслужби та інші формування. Порошенко сказав, що операцію можна провести за лічені години. Звісно, це виглядає перебільшенням. Але навіть неспеціалісту зрозуміло, що кожен день такої АТО як тепер зміцнює терористів і збільшує ризики для наших солдат на майбутнє. Якщо справу не вирішити максимально швидко, трагедії як сьогоднішня будуть повторюватися.

Україна не може залишити Донбас, як би це кому хотілося і здавалося кращим виходом із нинішньої ситуації. Принаймні, це стало би проблемою на дуже багато років вперед. Піти звідти означає величезну небезпеку для решти країни, постійний неспокій, загрозу тероризму та повзучого сепаратизму.

Водночас продовження військових дій у будь-якому разі означатиме жертви. Чи вистачить в керівництва країною та силовими структурами вміння зробити так, щоб все завершилося якомога швидше і з мінімумом втрат? Ніхто не знає. Але те, що відбувається зараз, довго тривати не може. Точніше, не повинно.

Зараз ви читаєте новину «Ми втрачаємо солдат і не здобуваємо контроль над Донбасом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі