пʼятниця, 03 червня 2011 02:00

За побиття дружини можуть посадити на вісім років

"Чоловік як нап'ється, зразу з кулаками до мене. То борщ пересолений, то штани недопрасовані. А минулого тижня вчепився, що я його 20 гривень забрала. Сам десь сховав і забув де. Та й давай мене по голові бити.

Дітей у хаті не було, на вулиці бавилися. Я до сусідки побігла, міліціонерів викликала. Ті приїхали аж через три дні, забрали чоловіка в райвідділ. Хтіли виписати штраф, але він дав їм сто гривень і додому приїхав. А тоді знов мене побив. Дітися не маю куди, бо з трьома дітьми живемо в його хаті. Міліцію кликати більше не буду. А для чого? Щоб останні гроші з хати винести?"

Розповідає 40-річна Зоряна із Мостиського району на Львівщині. Не хоче називати прізвища. Боїться чоловіка.

— Якщо є випадки, коли працівники міліції ігнорують виклики жінок, треба писати скаргу до обласного управління. Не приїздити вони можуть, лише коли конфлікт у сім'ї вже вичерпаний і їх про це повідомили, — пояснює 40-річний Василь Хома, начальник дільничних інспекторів Львівського обласного управління міліції.

— Жінки не повинні ігнорувати побої вдома. Якщо насильник завдав дружині простих синців, його оштрафують до 50 неоподаткованих мінімумів (850 грн. — "ГПУ") або відроблятиме громадські роботи. За середньої тяжкості побоїв світить до трьох років тюрми, за тяжкі — п'ять-вісім. Якщо чоловік заплатив штраф, а потім знову побив дружину, це вже кримінал. Треба знову викликати міліціонерів, знімати побої, писати заяву в суд.

З початку року за насильство в сім'ї львівські правоохоронці притягли до відповідальності 2700 людей.

— Крім фізичних насильств, у наших сім'ях дуже поширені емоційні та психологічні. Коли чоловік морально вбиває свою жінку, говорячи: "Подивися, на що ти схожа. Мені соромно з тобою йти між люди", терпіти цього не можна. Це може призвести навіть до самогубства, — говорить 63-річна Світлана Біляєва, головний психолог центру "Жіночі перспективи". В офісі організації на просп. Чорновола, 36 надають юридичну, психологічну поміч. Працює й цілодобовий притулок, де жінки можуть заночувати.

У Львівській області є кілька центрів допомоги потерпілим від насильства в сім'ї. Послугами юриста і психолога можна скористатися у  "Карітасі" на вул. Озаркевича, 4, "Регіональному центрі соціальної адаптації" на вул. Франка, 1, Фонді святого Володимира на вул. Городоцькій, 310. У Дрогобичі на вул. Шептицьких, 7 діє "Центр матері і дитини". Жінки з дітьми можуть там пожити півтора року. Притулок до трьох місяців надають у центрі соціально-психологічної допомоги на вул. Коновальця, 103 у Львові.

Зараз ви читаєте новину «За побиття дружини можуть посадити на вісім років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі