понеділок, 26 березня 2012 00:15

"Виходжуємо діток від 500 грам"

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Тетяна Калитяк біля свого сина Владислава у Львівському обласному перинатальному центрі. Йому 9 діб, народився на 34-му тижні вагітності
Тетяна Калитяк біля свого сина Владислава у Львівському обласному перинатальному центрі. Йому 9 діб, народився на 34-му тижні вагітності

Львівський обласний перинатальний центр, що на вул. Джорджа Вашингтона, 6, у рамках національного проекту "Нове життя — нова якість охорони материнства і дитинства" оснастять сучасним медичним обладнанням, розширять гінекологічне, реанімаційне відділення.

У центрі відремонтували приміщення. За рік там народжуються близько 3 тис. дітей, 12-13% — недоношені.

— Владислав тут з 14 березня. Народився на 34-му тижні вагітності. Зараз важить 2 кілограми 380 грам, — каже Тетяна Калитяк, 29 років. Через спеціальний отвір у кувезі гладить сину руку.

Вона приїхала народжувати із села Старичі Яворівського району.

На дитині — маленькі памперси, до руки підключені датчики. Годують малюка зцідженим материнським молоком крізь зонд. У кувезі підтримується стала температура тіла дитини. На приборі біля інкубатора видно всю інформацію. Коли змінюються показники життєдіяльності, подається звуковий сигнал. Цілодобово чергують лікарі.

20 березня у відділенні троє немовлят із малою вагою. Хлопчик та дівчинка — 2 кг та 2 кг 380 г. Шість діб у кувезі перебуває 690-грамовий Віктор. Дитинка може вміститися в долонях дорослого чоловіка. У 21-річної матері були гінекологічні проблеми та постійна загроза викидня.

— У нас усе обладнання нове. Медикаменти закуповуються за рахунок держави. Аби легені малюка працювали, потрібно ввести дорогий препарат сурфактант. Батьки хіба що памперси купують. Виходжуємо діток від 500 грам, — розповідає завідувач реанімаційного відділення Тетяна Бойчук, 50 років.

У відділенні працюють вісім лікарів та 18 медсестер. На стінах коридору — дошка з фотографіями дітей, яким надавали допомогу у цьому відділенні.

— Тиждень тому перевели з реанімації в обласну лікарню трійнят. По 900 грам дівчатка, — продовжує Тетяна Миколаївна. — 31-річна жінка із райцентру Броди завагітніла за допомогою штучного запліднення.

Зараз ви читаєте новину «"Виходжуємо діток від 500 грам"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі