четвер, 16 жовтня 2008 16:47

Варвара Гінько поскаржилася на монахів Папі Римському

Автор: фото: Леся МЕЖВА
  Варвара Гінько біля своєї хати в селищі Брюховичі поблизу Львова. За її спиною видно будівлю Василіянського інституту
Варвара Гінько біля своєї хати в селищі Брюховичі поблизу Львова. За її спиною видно будівлю Василіянського інституту

У мурі монастиря отців Василіянів у Брюховичах неподалік Львова є отвір. Це вхід на подвір"я сім"ї Гінько. Біля хати город. Вирощують квіти, буряк, полуниці. Варвара Гінько, 83 роки, живе тут із дітьми та онуками з 1959-го.

Колись це був дитячий табір "Орлятко" товариства "Західшляхбуд". Хата Варвари — колишня прохідна. Жінка 25 років працювала в таборі на кухні, чоловік Іван сторожував. "Західшляхбуд" надав їй це муроване приміщення — дві кімнати і кухню — як відомче житло.

1995 року майно табору викупили отці Василіяни. Нині на місці прохідної хочуть збудувати церкву. 2004-го Гінько подала документи на приватизацію. Три роки справа була в суді, прохання пенсіонерки не задовольнили. Ордера на житло вона не має, лише будинкову книгу.

— Живемо тут із донькою, зятем, двома внуками і правнуком. Іншого житла не маємо, — говорить жінка. — Два роки тому половину будинку отці розвалили й вивезли. Діти час від часу живуть у моєї сестри, бо тут нема умов: ні води, ні газу. Отці проводили собі газ, ми просили, шоб і нам кинули трубу. Не дозволили. Ще й нам воду відрізали. Сказали, "очень дорогие очестные устройства". Яблуні, шо чоловік садив, зрізали.

Варвара Гінько — донька православного священика. Він був двічі репресований і помер 1943 року в Сибіру. В лютому 2008-го жінка написала листа до Папи Римського Бенедикта XVI із проханням розібратися в ситуації. Відповіді не отримала.

У Брюховецькій сільській раді вважають, що правда на боці ченців.

— Ми уклали договір погодження сторін, щоб Василіяни дали сім"ї інше житло, — пояснює юрисконсульт Брюховецької сільської ради Тарас Кубай, 24 роки. — Ченці пропонують їм дві нормальні квартири. Проте апетити Варвари збільшуються. Хоча зимою в її хаті взагалі ніхто не живе. Рекомендую жінці прийняти пропозицію отців. Бо як дійде до суду, вона й того не отримає.

Таблички при вході до монастиря немає. Посередині — сучасний навчальний комплекс Василіянського інституту. Ходять чоловіки в цивільному одязі. Колишнє приміщення табору переобладнане для проживання ченців. Монастир вражає комфортом: дорогі умивальники та крани, на кухні дубові столи та крісла, зроблені під старовину. Сервірування на столах справляє враження дорогого ресторану.

— Частину прохідної, яку ми розвалили, сім"я захопила незаконно. Там були наші склади. Пропонуємо жінці дві квартири: на вулиці Шевченка двокімнатну і на Топольній однокімнатну. Їхня вартість удвічі перевищує вартість того майна, що мають зараз Гіньки. Жінка каже, що їм мало, і вимагає ще й третю у Брюховичах, — пояснює ігумен монастиря отець Роберт Лицейко, 32 роки.

— Квартира на Шевченка — то хрущовка без ремонту, — відказує Варвара Гінько. — А тут я прожила 50 років і тепер маю йти десь у чотири стіни. А ті "бідні" католицькі монахи мають цілий відпочинковий центр. Тут такі забави гуляють, весілля справляють, — показує на сучасну будівлю неподалік монастиря.

У відпочинковому центрі Львівської архієпархії Української греко-католицької церкви слухавку знімає черниця.

— Я вам дам телефон отця Володимира. Про усі замовлення та ціну домовитеся з ним. Ми тільки поселяємо й обслуговуємо, — каже.

Отець повідомив, що двомісний номер зі сніданком коштує 170 грн.

Зараз ви читаєте новину «Варвара Гінько поскаржилася на монахів Папі Римському». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі