четвер, 08 березня 2012 06:45

"У селі кожна хата має човен, як не надувний, то залізний"

Автор: фото: Ігор Хомич
  На складах Жовківського районного управління водного господарства зберігають чотири кубометри щебеню, 30 кубометрів гравію та 250 мішків піску. До початку повені цим запасом ніхто не може скористатися
На складах Жовківського районного управління водного господарства зберігають чотири кубометри щебеню, 30 кубометрів гравію та 250 мішків піску. До початку повені цим запасом ніхто не може скористатися

— Закупили по пару кілограмів гречки й рису, макарони, олію. Як сніги почнуть танути, до магазину не доберешся, — каже 54-річна Любов Віра із села Межиріччя Сокальського району на Львівщині. Село кілька років поспіль потерпає від весняної повені.

— Городи повністю заливає. В декого вода до вікон доходить. Головне встигнути овочі з льохів повитягувати й домашню птицю замкнути, а то за водою піде, — продовжує Любов Петрівна. — У селі кожна хата має човен, як не надувний, то залізний. Наші діти ними добираються до школи, люди — на роботу.

Межиріччя розташоване за 3 км від міста Червоноград. Налічує 973 мешканці.

— Нас було більше, але люди бачать, що не дають ради з тою водою, хати полишали, — додає. — Ми до того 30 років жили спокійно. А тут уже, мабуть, зо п'ятий рік заливає. Торік мали менше снігу, то було не так страшно. Нині боїмось загадувати, снігу випало по коліна.

До повені готуються у семи районах області. Найнебезпечніші — Миколаївський, Городоцький і Жидачівський.

— На річці Рата у селі Межиріччя вода підніметься до небезпечних позначок, якщо у березні йтимуть рясні дощі. В іншому випадку ситуація не ускладниться. У басейні Західного Бугу частина снігу вже розтанула, — говорить заступник начальника Львівського регіонального центру з гідрометеорології МНС 63-річна Світлана Колодко. — Гірша ситуація може бути на Дністрі та його гірських притоках у Сколівському, Стрийському та Самбірському районах. У горах увесь сніг ще лежить. Спеціалісти кажуть, при різкому потеплінні ґрунт не встигне відтанути. Вода не буде просочуватися у землю.

— От зараз у нас вночі мінусова температура, вдень — плюсова. Це добре, бо йде поступова втрата снігозапасів та відтавання верхнього шару ґрунту, — додає  Світлана Миколаївна. — Під час різкого стрибка температури повітря вода в річках може піднятися до 2 метрів. У нижніх течіях Стрв'яжа, Стрия, на Дністрі до 3 метрів. Льодові затори можливі на річці Стрий у Турківському та Сколівському районах.

Рятувальники кажуть, до повені давно готові.

— Ми ще з осені аналізуємо ділянки можливого затоплення. Уточняли карти-схеми, плани й розрахунки сил для підриву можливих льодових заторів, — розповідає майор Павло Василенко, 32 роки, з обласного управління Міністерства з надзвичайних ситуацій. — Усі рятувальні підрозділи забезпечені технікою, човнами.

Воду затримують на два тижні

— Найефективніші під час повені акумулюючі ємкості. Це велика територія відокремлена від населених пунктів і сільськогосподарських угідь дамбами, — розповідає заступник начальника обласного управління водного господарства Наталія Крута, 29 років. — Така система працює біля села Монастирець у Городоцькому районі. Подібні будують у селах Чайковичі Самбірського району  і Мости Дрогобицького.

Під час паводка вода з річки заповнює чашу ємкості. Максимальний об'єм 50 мільйонів кубометрів води. Цього достатньо, щоб знизити рівень на 2-3 метри. Села й райони, що розташовані нижче за течією, менше потерпають від підтоплень.

— Повінь зазвичай триває від трьох до семи днів, а потім за два тижні акумулююча ємкість поступово віддає затриману воду до річки. Вони захищають від підтоплення 30 тисяч гектарів території і 25 населених пунктів. Такі системи працюють у всій Європі. Правда, ми на відміну від європейців, мусимо щороку чистити береги річок від сміття поблизу дамб. Бо воно може забити отвори, і дамбу прорве. Тому для укріплень готуємо мішки з піском, гравієм. Цього року вже заготували майже 40 тисяч.

 

Зараз ви читаєте новину «"У селі кожна хата має човен, як не надувний, то залізний"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі