середа, 22 серпня 2007 07:07

У цілющому джерелі виявили кишкову паличку

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Марта Шаль допомагає Антону Ставничому набрати води з тернопільського джерела біля Співочого поля
Марта Шаль допомагає Антону Ставничому набрати води з тернопільського джерела біля Співочого поля

— Вода у джерелі в парку Національного відродження загрожує Тернополю епідемією, — попереджає заступник головного лікаря міської санепідемстанції Нінель Цяпа, 31 рік. — Уміст бактерій кишкової палички вдвічі перевищує норму. Ту воду навіть кип"яченою не рекомендується пити. Інакше можливий спалах дизентерії, черевного тифу, вірусного гепатиту "А".

Проблему можна вирішити за один день.

— Треба провести дезінфекцію. Це не обов"язково має бути хлорне вапно. Є і таблетовані препарати, — продовжує пані Нінель. — Але віруючі не дають цього зробити.

Струмок ллється з труби за десять метрів від головної сцени міста — Співочого поля. Територія навколо води прикрашена квітами. Поряд розташована капличка Непорочного серця Матері Божої.

— Хай нас уже залишать у спокої, — просить 70-річна тернополянка Зіновія Дядьо. — То є святе місце, тут чотири роки тому з"явилася Богородиця. Відтоді вода у джерелі стала цілющою. Вона допомагає всім, хто приходить із вірою. То все брешуть, що вода погана. Ми будемо кричати, падати і закривати джерело руками, якщо хтось захоче його очищувати.

Біля каплички постійно моляться кілька жінок. Щонеділі проводять служби Божі, а щомісяця 13 числа — відпусти. На честь появи Матері Божої це число називають "марійським". Відправи проводить монах отець Петро.

— Ми встановили варту, чергуємо і вдень і вночі, — ділиться пані Зіновія і веде до фігури Діви Марії. — Бачите, у неї під коліном є слід. 2003-го статую хтось підпиляв, коли нікого з віруючих не було. Вона впала, бетонна плита під нею розкололася, а фігура залишилася цілою. Відтоді сторожуємо. І воду тепер треба пильнувати. Ми ж її постійно п"ємо. І ніхто не захворів.

До джерела приїжджає на велосипеді 43-річний Ігор Шевчук.

— Та вже десять років цю воду набираю, — пояснює чоловік. — Про кишкову паличку чув, але на то не зважаю. Щодня, як їду з роботи, наповнюю півторалітрову пляшку й везу додому.

До струмка повільно підходить 53-річний Володимир Слободян. Каже, що хлорованої води не п"є, а ця смакує. Чоловік погано бачить.

— Промивайте водичкою очі, — радить йому наступна у черзі, масажистка Надія Лук"янова, 60 років. — У мене на очах якісь кісточки наростали, лікарі радили операцію робити. Я по три краплі тричі на день закапувала. Спочатку трохи пекло, але тепер краще бачу.

Протягом години по воду прийшло п"ятеро тернополян. Молодь заяви про цілющу силу джерела сприймає скептично.

— Її пити не варто. Навіть якщо кип"ятиш, осад залишається, — каже 22-річний Саша Ростов.

Зараз ви читаєте новину «У цілющому джерелі виявили кишкову паличку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі