четвер, 22 жовтня 2009 18:01

Треба замінити сало на фрукти

Середня тривалість життя українських жінок — 73 роки. Чоловіки живуть на 11 років менше.

— Передчасне старіння і смерть чоловіків спричиняють радіація, соціальна напруга, куріння та пияцтво, травматизм, — каже рівненський обласний позаштатний лікар-геріатр Наталія Скорейко. — Чоловіки реагують на стреси гірше — у них швидше зсідається кров, утворюються тромби. Звідси атеросклероз, ішемічна хвороба, інфаркти та інсульти.

Жінки стійкіші біологічно, тому що народжують дитину і мають менструальний цикл — це адаптує й омолоджує організм.

— На скорочення терміну життя впливає і неправильне харчування, — додає Наталія Скорейко. — Ми вживаємо чимало тваринних жирів та вуглеводів, генномодифіковані продукти. Треба їсти більше овочів та фруктів, а сала, цукру, солі та рафінованої олії — менше.

Найстарший морж Рівного Андрій Дзівак, 89 років, вважає, що холодні ванни сприяють довголіттю.

— Живу за 2 км від озера Басів Кут. Щоранку бігав підтюпцем туди і назад. Купався за будь-якої погоди, навіть у найлютіші морози, — розповідає. — Останні два роки не купаюся — вік уже не той.

81-річний рівнянин Олександр Власов використовує техніку китайського точкового масажу. Вичитав, що це продовжує життя.

— 27 років щодня роблю масаж по 15–20 хвилин зранку і перед сном, — каже. — Головне — знати активні точки на голові, руках, тілі. Натискаю на них пальцем та масажую — по 16 разів у кожен бік. М"язи шкіри розслаблюються, це запобігає виникненню зморщок. Від точкового масажу поліпшуються зір та слух, підвищується імунітет.

Фітотерапевт В"ячеслав Крецул із села Вікняни Тлумацького району Івано-Франківщини очищає кров медункою лікарською — кожні 10 днів.

— Вона біля моєї хати росте, — говорить. — Діти вживають її цвіт як смоктунчики. Я ж збираю, висушую, перетираю на порошок. Увесь день додаю до їжі по пару ложок. Це природний марганець, омолоджує кров. Потім роблю 10-денну перерву. Раджу всім чоловікам до 60 років проходити по 10 кілометрів, це як ніщо сприяє довголіттю, а крім того, замінює природний потяг до жінки. Не пити, не курити — то само собою.

Зараз ви читаєте новину «Треба замінити сало на фрукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі