четвер, 30 вересня 2010 17:05

Стати мамою ніколи не пізно

— Вийшла заміж рано, коли вчилась на другому курсі інституту. Думок про дітей не було, у голові – навчання, робота, кар"єра. Я не мала на меті завагітніти, тому не дуже перейнялась і позаматковою вагітністю, і видаленням одного з яєчників, бо на ньому була кіста, — розповідає 41-річна Тетяна Попович з Тернополя. — Я влаштувалась на роботу у банк, вдруге вийшла заміж і після 35 років почала задумуватись про дітей. У жіночій консультації пройшла усі обстеження і стало зрозуміло, що природним шляхом я навряд чи завагітнію.

Коли подружжя звернулося до клініки репродуктивних технологій по допомогу, дружині було 40 років, чоловікові 42. Лікарі запропонували їм спробувати завагітніти з допомогою екстракорпорального запліднення з донорською яйцеклітиною.

Ми з чоловіком не вагалися, погодились одразу, — розповідає жінка. — По-перше, зволікати було нічого, а по-друге, генетично це ж буде дитина чоловіка. Вирішили, що яйцеклітина буде від анонімного донора. Нам було так спокійніше і комфортніше.

Донацію яйцеклітин лікарі пропонують бездітним парам понад 20 років. Саме завдяки цьому методу завагітніти й народити дитину можуть жінки у зрілому віці.

Донорські яйцеклітини ми використовуємо у тих випадках, коли яєчники були серйозно ушкоджені чи видалені, перестали функціонувати належним чином, якщо власні яйцеклітини не дають ембріонів, які повноцінно розвиваються, і, нарешті, якщо в зв"язку з віковими змінами інші методи лікування виявляються неефективними, — пояснює Стефан Хміль головний лікар тернопільського центру планування сім"ї та репродукції людини "Клініка професора Стефана Хміля". — Кількість жінок, які народили свою першу дитину після 35 років завдяки допоміжним репродуктивним технологіям, стрімко зростає.  

Лікарі пояснюють, це відбувається через особливості жіночого організму.

На відміну від чоловіків, які продукують статеві клітини до старості, жіночий організм вичерпує свій потенціал, — каже Стефан Володимирович. — У яєчниках новонародженої дівчинки закладений певний резерв — близько 300 тисяч мікроскопічних фолікулів, в яких знаходяться яйцеклітини. З часом вмикаються  механізми, що поступово ведуть до загибелі фолікулів. У результаті яєчник втрачає здатність продукувати яйцеклітини. Крім того, із віком збільшуються шанси на викидень і зростає ризик народження дитини з вродженими вадами.

Після того, як подружжя Поповичів погодилось на запліднення з донорською яйцеклітиною, лікарі допомогли підібрати донора за групою крові, резус-фактором, фенотипом дружини (ріст, тип обличчя, колір волосся та очей).

— Донором яйцеклітин може бути родичка або жінка-доброволець віком від 20 до 35 років, що має щонайменше одну здорову дитину, — розповідає лікар. — Якщо ж це анонімний донор, то з пацієнткою вони не зустрічаються. Ми ж працюємо з обома одночасно – синхронізуємо їхні цикли. Протягом двох тижнів донор приймає гормони, що стимулюють ріст яйцеклітин, а пацієнт приймає препарати, які допоможуть підготувати матку для перенесення ембріона. За обома жінками ведеться постійний контроль за допомогою ультразвукової діагностики.

Через два тижні від початку програми лікар отримує яйцеклітини донора шляхом пункції фолікулів та запліднюють отримані яйцеклітини сперматозоїдами чоловіка. На 2–5 день у матку пацієнтки переносять ембріони, як і при стандартному екстракорпоральному заплідненні. Вагітність визначають на 12–14 день після переносу ембріонів по концентрації ХГЛ у крові – це гормон, який синтезується з тканин ембріона протягом усієї вагітності.

Тетяна Попович завагітніла з першої спроби. У лютому у неї народиться первісток.

— Я б хотіла порадити парам, які намагаються стати батьками, ні в якому випадку не опускати руки і спробувати усі можливі шляхи і види лікування. Довіряти своєму лікарю, виконувати усі рекомендації і звичайно, любити і підтримувати з чоловіком одне одного.

Програми ЕКЗ з донорською яйцеклітиною лікарі  вважають дуже ефективними. Відсоток успішних імплантацій у жінок з нефункціонуючими власними яєчниками сягає 60%.

Наша клініка розтшашована у Тернополі на вулиці Митрополита Шептицького, 1б. Телефон: (0352) 43 12 07;
e-mail:[email protected],

www.klinika.te.ua

Зараз ви читаєте новину «Стати мамою ніколи не пізно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі