пʼятниця, 08 червня 2007 07:06

Смерч у Ківерцях приніс мертвого вепра

Автор: Фото: Роман ЖИЖАРА
  Свідки стихії Анатолій Добринін (ліворуч) і Сергій Проць стоять біля зруйнованої хати, над якою пролетіло торнадо з вогняною кулею. У хаті вивалило шмат стіни та зірвало з даху шифер
Свідки стихії Анатолій Добринін (ліворуч) і Сергій Проць стоять біля зруйнованої хати, над якою пролетіло торнадо з вогняною кулею. У хаті вивалило шмат стіни та зірвало з даху шифер

У райцентрі Ківерці Волинської області раптовий смерч зірвав дахи із 60 житлових будинків, зруйнував сотню хлівів і гаражів. Конусоподібний стовп торнадо викорчував із корінням гектар лісу, вбиваючи звірину та худобу.

Негода насунулася з приміського лісу в минулу суботу близько шостої вечора. У небі з"явилася загадкова вогняна куля діаметром 2 м і почала затягувати в себе навколишні хмари. Здійнявся шквальний вітер. 56-річний Анатолій Добринін саме порався біля хати.

— Бачу: летить вогняна куля, мигає, як світломузика. Зависла над перехрестям, на півметра від землі, окутана пилюкою й кусками шиферу, — розповідає чоловік. — Блиснуло — і вона полетіла в ліс, стинаючи дерева, ніби ножем.

За 150 м від лісу 25-річний Сергій Проць ремонтував на своєму подвір"ї машину. Коли небо потемніло від хмар, він почав знімати буревій на відеокамеру мобільного.

— Хмари згустилися десь на висоті кілометра. Раптом їх закрутило в конусоподібний стовп, як справжній торнадо — згадує чоловік.

Смерч летів на місто зі швидкістю 40 м/сек. Невеликі дерева виривав із корінням, старі сосни стинав при землі. Стовбури засмоктувало у стовп і жбурляло на будинки. Проць устиг сховатися в гаражі. За мить дерев"яні двері пронизала безліч уламків шиферу. Із двоповерхової хати зірвало дах. Цегляна стіна впала на "жигулі" під будинком. Над сусіднім обійстям родини Радзіїв крутило мертвим тілом дикого вепра. Тушу згодом знайшли за 200 м у лісі.

— То був кінець світу: гуло, свистіло, гримало! До кімнати на другому поверсі через вікно залетіла двометрова гілка. Розтрощила меблі, ледь не зачепила жінку, — каже господар Юрій Радзій, 43 роки.

За 7 хв. буревій стих. Люди повилазили з підвалів і побачили розруху. Десяток господарів знайшли на своїх подвір"ях обвуглені трупи собак і котів. Імовірно, тварин спопелила загадкова вогняна куля. На диво, стихія не поранила жодної людини.

— Експерти страхової компанії обходять постраждалі двори й підраховують збитки. Будемо виплачувати компенсацію щонайменше по 200–300 гривень, — зауважує міський голова Анатолій Жгутов, 42 роки.

За попередніми підрахунками, смерч завдав збитків на 300 тис. грн. Районна влада виділила людям на перекриття дахів і вікон 2 тис. листів шиферу і 4 кубометри скла. Ремонтники "Волиньобленерго" відновлюють обірвані дроти і вкопують викорчувані бетонні стовпи. Лісоруби ківерцівського лісгоспу розбирають 1,5-кілометровий завал поламаного лісу.

Зараз ви читаєте новину «Смерч у Ківерцях приніс мертвого вепра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі