пʼятниця, 13 серпня 2010 12:42

Санепідеміологи просять не святкувати весіль удома

На весілля до 19-річної Зоряни Голинської та 30-річного Петра Проданюка у село Живачів Тлумацького району Івано-Франківської області прийшли 100 гостей. Святкували в обійсті молодої. Пригощалися наїдками домашнього приготування. У понеділок 17 людей захворіли.

— У них боліли животи, всі скаржилися на нудоту, рвали, — розповідає секретар сільської ради Галина Микитин, 55 років. — Викликали "швидку" з Тлумача. Потім підключилася голова сільради, і всіх хворих відвезли в інфекційну лікарню. Добре, що у нас на весілля з дітьми не ходять, так що похворіли тільки дорослі. До Голинських приїжджала районна санстанція, обстежили та продезінфікували подвір"я.

Заступник головного лікаря Івано-Франківської обласної санепідемстанції Марія Бойко, 40 років, каже, що причиною отруєння могла стати сальмонела.

— Гарячка, кількаразова блювота, болі в животі — все характерне для сальмонельозу. З"ясувати, якими продуктами отруїлися люди, напевно, вже не вдасться. Усе, що залишилося після весілля, господарі повикидали. На аналіз ми взяли лише ковбасу й печиво. Можливо й таке, що хтось із кухарів готував страви брудними руками. Ми постіймо даємо приписи головам сільрад, просимо не проводити весілля в таку спеку, і тим більше вдома. Але ж хіба заборониш це людям?

Стан хворих задовільний. 11 осіб мають легкий ступінь перебігу хвороби, шестеро — середньої тяжкості. Щоб уберегтися від кишкових інфекцій під час спеки, Марія Бойко радить дотримувати таких порад:

— мити руки перед приготуванням, споживанням їжі та після туалету;

— у холодильнику їжу зберігати не довше 1–2 год.;

— не готувати багатокомпонентних страв, особливо салатів із м"ясом та майонезом, у яких швидко розмножуються бактерії;

— купуючи продукти, ретельно перевіряти термін придатності та умови зберігання;

— у дорогу не брати харчів, що швидко псуються.

Зараз ви читаєте новину «Санепідеміологи просять не святкувати весіль удома». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі