вівторок, 04 квітня 2006 18:50

Поверх цвинтаря їздив трамвай

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Останки давніх поховань біля Катедрального собору у Львові
Останки давніх поховань біля Катедрального собору у Львові

У Львові біля Катедрального собору, що в самісінькому центрі міста, археологи розкопали стародавній цвинтар. У кінці XVIII ст. австрійська влада на місці колишнього кладовища проклала дорогу. А в минулому столітті тут пролягли ще й  трамвайні колії.

Знахідка не стала несподіванкою для археологів: за давніх часів цвинтарі були навколо кожного храму.

— Ми наштовхнулися на шість поховань. Серед них — могила маленької дитини. Цікаво, що лише труп дитини похований у домовині. Усі поховання — християнські: голови мерців повернуті чітко на захід, — розповідає керівник розкопок 45-річний Володимир Шишак.

Та увага археологів зосереджена передусім на предметах, які поталанить знайти у культурному шарі. За три дні розкопок знайдено лише черепки та уламки посуду XVIII — XIX ст. Сподіваються й на більші знахідки.

Тіла давніх львів"ян переховають в іншому місці за католицькими канонами, адже швидше за все небіжчики були саме цього віросповідання. Звісно, експерти-антропологи проведуть відповідні дослідження і встановлять вік, стать та хворобу, від якої ті померли. Це допоможе і медикам, й історикам.

Кілька років тому з іншого боку катедри — біля каплиці Боїмів — археологи знайшли тіло жінки, у якої череп був акуратно розрізаний навпіл. Цей факт засвідчив, що у середньовічному Львові ескулапи практикували трепанацію черепа.

Зараз ви читаєте новину «Поверх цвинтаря їздив трамвай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі