вівторок, 20 лютого 2007 16:35

Понівечили портрет нобелівського лауреата

17 лютого минуло 37 років від дня смерті уродженця Бучача Тернопільської області Шмуеля Йосефа Агнона, нобелівського лауреата в галузі літератури. Напередодні хтось порізав його портрет у галереї просто неба "Корифеї землі Тернопільської" навпроти облдержадміністрації та обласної ради. Подібна історія трапилася торік у лютому.

— То все робота тієї молоді, що з балончиками ходить і розписує стіни, — 65-річний Михайло Вітвіцький відкидає сніг біля стенда зі славетними земляками. Чотирнадцять портретів у галереї намальовані гуашшю. На стінах — свіжі кольорові графіті. Поруч із понівеченим портретом зображення митрополита Йосифа Сліпого, 115 років від дня народження якого також відзначали 17 лютого, Соломії Крушельницької, Юліуша Словацького, Івана Пулюя та інших.

— Шмуель Йосеф Агнон першим серед інших оповідав світові, як багато в нас, українців та євреїв, спільного, набутого за віки проживання і праці пліч-о-пліч, — каже дослідник новелістики Олександр Левченко, 64 роки. — Агнон завжди стверджував, що серед рядових українців не зустрічав побутового антисемітизму, а якщо такі прояви траплялися, то вони насаджувалися австрійською, а потім — польською владами.

Справжнє прізвище Шмуеля Йосефа Агнона — Чачкес. У перекладі з івриту "Агнон" означає "покинутий". Біля його будинку в Єрусалимі стояв знак: "Дотримуйтеся тиші! Агнон працює!".

Зараз ви читаєте новину «Понівечили портрет нобелівського лауреата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі