понеділок, 26 серпня 2013 00:45

Поклав пса у коробку з-під телевізора

Автор: Фото: Ольга ШВЕД
  Найсвіжіша могила на цвинтарі домашніх тварин у Львові — кішки Мурзі. Її поховали два місяці тому. На фото, приклеєному скотчем до дерева, написано, що кішка прожила у родині 14 років. На могилці є свіжі квіти та лампадки
Найсвіжіша могила на цвинтарі домашніх тварин у Львові — кішки Мурзі. Її поховали два місяці тому. На фото, приклеєному скотчем до дерева, написано, що кішка прожила у родині 14 років. На могилці є свіжі квіти та лампадки

До кінця осені планують знищити всі стихійні цвинтарі для тварин у Львові. Зараз у місті їх кілька. Найбільше — у лісопарку "Зубра" біля спального мікрорайону Сихів. Минулого тижня невідомі знищили половину цвинтаря.

— Якась машина вночі проїхалася по могилках, — говорить у понеділок по обіді Руслана Когут, 53 роки. — Три розрили геть, ще дві зрівняли з землею. Думаю, це зробив хтось із чиновників. Директор парку давно грозиться розігнати "кошатніків". Я розумію, якщо нових тварин ховати заборонять. Але нащо старі могилки нищити? Внучка як узнає, що могили її кицьки Майки нема, істерика буде.

Цвинтар розташований за 50 м від житлових багатоповерхівок на вул. Гната Хоткевича. Жодної огорожі немає. Могил — кілька десятків. На деяких стоять невисокі дерев'яні хрести, лампадки. До дерев прив'язані таблички з іменами домашніх улюбленців, їхні фотографії. Неподалік компанія смажить шашлики. На повалених деревах сидять матері з дітьми.

73-річний Михайло Кузка позаторік поховав на цьому цвинтарі німецьку вівчарку.

— Джеф урятував нас від смерті, — спирається на палицю. — Дочка милася у ванній, як із колонки пішов чадний газ. Ми собі новини по телевізору дивилися, а Джеф почав скавуліти і голосно вити. Вибили двері в ванну, відкачали дочку. Два роки тому пес здох. Згорів за день, навіть до ветеринара не встигли відвести. Поклав його у коробку з-під телевізора, приніс сюди, закопав. Дочка ще рік ходила на могилку, квіти приносила, іграшки собачі. А тепер навіть горбика нема.

Найсвіжіша могила — кішки Мурзі. До дерева прозорим скотчем приклеїли її фото. Ростуть чорнобривці, стоять маленькі лампадки.

— Люди на два фронти поділені — собачатники й мамаші, — 39-річна Світлана Файнюта на повідці вигулює рудого чау-чау Норберта. — Шкода, що в нас немає спеціального місця, де можна тварину закопати, пам'ятник поставити, приходити провідувати. Якщо щось із Норбертом станеться, спалювати його в крематорій не повезу. Це і дорого, і накладно. Поховаємо в якомусь лісі, подалі від людей. Коли його мамка померла, в нас у родині траур був три дні. Дочка плакала більше, ніж би за живою людиною. Собака у нас 14 років прожила, шкода, звісно.

180 гривень становить штраф за поховання тварин у львівських парках і скверах. Слідкувати за цим повинні комунальники та дільничні міліціонери. Утилізувати труп в області можна лише на заводі у селі Воля-Висоцька на Жовківщині. Оформлення документів коштує 37 грн, вартість утилізації 1 кг трупа — 2 грн.

Зараз ви читаєте новину «Поклав пса у коробку з-під телевізора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі