неділя, 26 лютого 2006 18:03

Півмільйона на церкву Роксолани

Цього року на ремонт унікальної церкви Святого Духа у Рогатині (Івано-Франківщина) мають виділити 500 тис. грн. Нині пам'ятка, що її пов'язують з іменем Роксолани, під загрозою повного руйнування: гнилі дошки відвалюються, дах протікає, стінами повзе пліснява.

Востаннє церкву ремонтували 20 років тому, а за півтисячоліття — всього кілька разів. Храм було зведено 1598 року з дубових дощок, без жодного цвяха. За легендою, священиком тут був батько Насті Лісовської — майбутньої дружини турецького султана, відомої під іменем Роксолана. Саме з цієї церкви п'ять століть тому просто з-під вінця дівчину начебто забрали у неволю.

Священиком тут був батько Насті Лісовської

У церкві є унікальний п"ятиярусний ренесансно-бароковий іконостас, датований 1650 роком. Це один із трьох найдавніших і найкраще збережених іконостасів, які є в Україні. Востаннє його реставрували 100 років тому.

— Церква Святого Духа, що стала музеєм, — наша гордість, — каже уродженець Рогатина 66-річний Любомир Воробець. — Я собі навіть не можу уявити, щоб її не стало. Тут уже не правляться Служби Божі, бо в місті є ще інша церква.

Церкву хочуть відремонтувати до 500-річчя з дня народження Роксолани, що також відзначатиметься цьогоріч.

Зараз ви читаєте новину «Півмільйона на церкву Роксолани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі