понеділок, 20 червня 2011 07:15

Відпускні дають за три дні до відпочинку

За останні два роки відбулися зміни у законі про відпустки. Для тих, хто бере участь у спортивних змаганнях, запровадили додаткові оплачувані дні для їх підготовки та проведення.

— Також більше відпочинку отримали колишні солдати, — розповідає Тетяна Кащук, 29 років, заступник начальника територіальної держінспекції праці у Львівській області. — Якщо звільнені після проходження строкової служби протягом трьох місяців улаштувалися на роботу, то у першому робочому півріччі можуть вимагати щорічної відпустки повної тривалості.

Особи-усиновлювачі отримали право на одноразову відпустку тривалістю 56 календарних днів. Якщо вони всиновили двох чи більше дітей — 70 днів.

— Таку бере хтось один з подружжя, — пояснює Кащук. — Це так званий адаптаційний період — батьки звикають до дитини, малеча — до батьків. Далі кожного року жінка, яка всиновила дитину, отримує 10 днів додаткової відпустки.

Цього року планують встановити додаткову відпустку для студентів-духівників, які працюють і заочно вчаться. Відпустку за власний кошт хочуть збільшити до трьох місяців. Поки що така не повинна перевищувати 15 календарних днів.

— Лише матері або іншій особі, яка виховує дитину до 14 років, на період оголошення карантину роботодавець зобов'язаний надавати додаткові вихідні без збереження зарплати. До 2010-го такого не було, — каже Тетяна Кащук.— Найменша оплачувана відпустка — 24 календарних дні. Передбачено, що вона може бути поділена на частини. Та одна з них має бути не менше двох тижнів. Далі на розсуд працедавця й робітника. Якщо роботодавець більше двох років не дає працівнику повної відпустки, подаємо такі справи до прокуратури. Коли людина не брала відпустку навіть із власної волі, накладаємо адміністративний штраф на роботодавця — від 510 гривень. Часто порушення зустрічаються при виплаті відпускних. Їх мають давати за три дні до відпочинку.

Зараз ви читаєте новину «Відпускні дають за три дні до відпочинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі