неділя, 22 жовтня 2006 15:14

Нещасливі шлюби визнають недійсними

Українська греко-католицька церква створила у Стрийській єпархії на Львівщині церковний трибунал, аби розлучені миряни могли визнати шлюби недійсними.

— Церква не дає і не дасть розлучення. Просто за певних обставин — коли шлюб укладали з примусу чи з обманом — можемо визнати його недійсним, — розповів 30-річний отець Степан Кузишин, виконувач обов"язків судового вікарія трибуналу. — Але ми конче вимагаємо свідоцтво про цивільне розлучення.

Суддею трибуналу призначили канцлера Стрийської єпархії отця Тараса Пошивака.

Досі нещасливі у шлюбі зверталися в церковний трибунал Львівської Архієпархії. Різниця між світськими та церковними суддями полягає в тому, що останні намагаються помирити пару. Лише в крайньому випадку виносять вирок, який має підтвердити Львівський церковний апеляційний суд. Подавати до суду може тільки один із розлучених.

За словами отця Кузишина, в Україні не підписаний конкордат — угода між церквою та державою про взаємне визнання договорів. Саме тому Церква може діяти тільки зі згоди держави.

По церковне розлучення на Львівщині щороку звертаються близько трьох тисяч пар.

Зараз ви читаєте новину «Нещасливі шлюби визнають недійсними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі