вівторок, 25 березня 2008 07:05

На Львівщині не засіяно 20 відсотків землі

Автор: фото: Ігор СЕНКАЛЬСЬКИЙ
  Іван Стефанишин: ”Очікуємо кращий врожай, ніж торік”
Іван Стефанишин: ”Очікуємо кращий врожай, ніж торік”

Про початок весняно-польових робіт у Львівській області розповідає заступник голови обладміністрації з питань агропромислового комплексу Іван Стефанишин, 52 роки.

— Львівська область на 100 відсотків забезпечена мінеральними добривами та насінням. Уже підживлено 80 відсотків площ озимини, це більше 120 тисяч гектарів. Тому очікуємо кращий врожай, ніж торік. Там, де роботи з підживлення не проведені вчасно, на кожному гектарі продукції недоотримають близько 300 гривень. Адже ефективність добрив, несвоєчасно внесених у землю, буде складати не більше 30 відсотків.

Яка територія цього року залишиться незасіяною?

— Заплановано використати 533 тисячі гектарів землі. Додатково буде залучено 30 тисяч гектарів, а восени — ще 25 тисяч. Загальна площа ріллі у Львівській області становить 720 тисяч гектарів. Залишається близько 150 тисяч, це 20 відсотків. Наступного року ситуація повинна змінитися. Навіть деградовані землі будуть використовуватися, адже починається серйозна боротьба за землю. Уже навіть маємо факти погроз по телефону. Поки що ми не зверталися у силові структури, бо вважаємо, що це хуліганські дії.

Розкажіть більше про ситуацію з добривами.

— Останні чотири роки ми працюємо з операторами, які інтенсивно заготовляють добрива ще наприкінці року. Їх чотири. Основний — "Галнафтохім". Вони мають свої філії у районах, тому зменшуються транспортні витрати. Між Міністерством аграрної політики та підприємствами хімічної промисловості підписано меморандум про сталу ціну на добрива. Наприклад, по аміачній селітрі вона становить 2200 гривень за тонну.

За прогнозами, в Україні може бути недосіяно 100 тисяч гектарів цукрових буряків.

— До нас надходять скарги від голів сільських рад. Дорікають, що цукрові заводи не хочуть скуповувати буряки у населення. Вони йдуть іншим шляхом — орендують землю. Ми провели роботу з керівниками цукрових заводів. Є надія, що вони сприятимуть, аби посіви цієї культури не зменшувалися різко. Так, замість пропонованих населенню 58 кілограм цукру за кожну тонну буряка вони погодилися на 65. Це ще не остаточна цифра. Сподіваємося підняти її до 68 кілограм, що більш-менш близько до реальних затрат. Плюс за бажанням селяни можуть отримати жом, іншу продукцію.

Наскільки зросте цього року собівартість сільськогосподарських культур?

— Очікуємо зростання в середньому на 15–20 відсотків. Причиною цьому, перш за все, є ріст зарплат. Середня платня на селі складає 640 гривень, нам потрібно піднімати її хоча би до 700 гривень. Плюс збільшилася орендна плата за землю — з 1,5 відсотка вартості ділянки до трьох, а у деяких випадках і до 6. Також враховуємо ріст цін на добрива та пальне.

Найвиснажливішим для землі на Львівщині є ріпак. Скільки його засіяно?

— 24,5 тисячі гектарів. На другому місці по виснажливості — кукурудза. Її засіяли до 15 тисяч. Якщо використовувати всі необхідні технології, кукурудзу можна сіяти на одній площі протягом п"яти-десяти років. На щастя, соняшника в нас немає. Бо соняшник для землі — це справжня катастрофа.

Скільки орних земель не обробляють у західних областях України

Тернопільська      5,7%
Закарпатська      19,0%
Рівненська      20,0%
Волинська      13,0%
Івано-Франківська      30,0%
Чернівецька     6,5%

Зараз ви читаєте новину «На Львівщині не засіяно 20 відсотків землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі