понеділок, 24 жовтня 2011 05:00

Львів'яни стали економити тепло

Виконкомом Львівської міськради та депутати сперечаються, за яким тарифом городяни мають платити за тепло. За двоставковим, який діє з 2006 року, чи одноставковим. Говоримо з опонентами.

За діючий тариф висловлюється керівник "Залізничнетеплоенерго" Мирон Терех, 50 років, проти — депутат від фракції "Свобода" Руслан Кошулинський, 42 роки.

Двоставковий тариф складається із двох частин. Увесь рік жителі платять за обслуговування тепломереж. Узимку ще й за надане тепло.

Які плюси двоставкового тарифу?

Мирон Терех: У господарстві є видатки, які не залежать від того — літо чи зима. Улітку котельня виробила менше тепла, але кочегару не заплатиш меншої зарплати. Слюсарю треба дати хромові чоботи, фуфайку. Ще є ремонт мереж. Оці всі витрати ділимо на 12 місяців. Ця стала величина — одна частина тарифу. Змінна величина — споживання теплоенергії. Жителю вигідніше платити одну частину влітку, ніж узимку — за все одразу. Це як за міський телефон — за зв'язок я плачу постійно, а решту — що наговорив.

За обслуговування тепломереж платимо щомісяця 1,53 гривні за квадратний метр. Це не багато. Зате підприємство має рівномірний дохід протягом року. При одноставковому ми були збиткові влітку. І мали надприбутки взимку, з яких нам відраховували великий податок.

Руслан Кошулинський: Для городян плюсів немає. Якщо всю суму платили б узимку, багатьом перепала б субсидія.

Усі будинки отримали тепло?

М. Т.:  Лікарні, садочки, школи почали опалювати ще 9–10 жовтня. Із 14 жовтня — житлові будинки. До двох тижнів можливі перебої, бо на 70 будинків — три слюсарі.

Р. К.: Не всі, понад 60 будинків зараз без тепла. Із кожним роком опалювальний сезон у нас проходить усе гірше.

У якому стані тепломережі?

М. Т.: Щороку треба міняти приблизно 6 кілометрів. 2011-го поміняли 3,2. При підключенні сталися лише три прориви мережі, а зазвичай буває 5–10.

Не вистачає коштів. Але справа не у двоставковому, а в низькому тарифі. 2010-го в серпні на 50 відсотків подорожчав газ. Із 2009-го кілька разів дорожчала електроенергія, росла зарплата нашим працівникам. А тариф на тепло не росте.

Р. К.:  Я — депутат, представляю жителів. Їм не обов'язково знати, які ножі й печі є на кухні ресторану. Вони хочуть отримати якісну страву, бо платять за неї гроші. А львів'яни — справні платники послуг, то нам однаково, які мережі.

Опалення для львів'ян дороге, порівняно з іншими містами?

М. Т.: Нижче середнього. За рік житель платить у середньому 37 гривень за метр квадратний. Щоби тариф був окупний, мало би бути на 50 відсотків дорожче.

Р. К.:  Вище середнього. Послуги з теплопостачання неякісні, то не може бути мови про підняття тарифу.

Як жителю міста зменшити витрати на тепло?

М. Т.: Поставити лічильник на під'їзд і утеплити житло. 90 відсотків наших клієнтів уже обліковують тепло. Відсотків 40 поміняли вікна на пластикові. Тому ми бачимо результат. Колись реалізовували 40 тисяч гігокалорій у рік, зараз 30 625.

Р. К.: Плануємо залучити програму для ОСББ, яка вже діє в Києві. У будинках ставлять енергоощадні технології, 20 відсотків їх вартості оплачують жителі, 80 — держава.  Також на наступний рік заплануємо в бюджет гроші на ремонти під'їздів, щоб не видувало.

Що робити, коли холодно, а опалювальний сезон ще не розпочався?

М. Т.: Іти в жек і просити: включіть нам тепло. Якщо ваш будинок не має боргу, ми це зробимо. Адже вода в системі є завжди. Але потрібна ще й згода всіх жителів. У вересні приходили до нас такі жителі, дивимося — борг 3 тисячі. Кажемо, буде проплата — буде тепло. Заплатили, ми подали їм швидше.

Р. К.: Ми звернулися до Кабміну, щоб дозволив робити мансардні приміщення. Тоді буде утеплений дах, а значить, усьому будинку буде тепліше.

Зараз ви читаєте новину «Львів'яни стали економити тепло ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі