четвер, 15 жовтня 2009 18:27

Діти заробітчанок поїдуть до Італії

Автор: Фото: Олена ДЗІК
  Іван Шабат: ”Жінки по три роки не можуть приїхати додому”
Іван Шабат: ”Жінки по три роки не можуть приїхати додому”

Міжнародна організація з міграції започаткувала проект, аби допомогти дітям українських заробітчанок спілкуватися з  матерями в Італії. З української сторони в ньому задіяні райцентр Теребовля на Тернопільщині та село Нижні Петрівці Чернівецької області. Детальніше розповідає мер Теребовлі Іван Шабат, 51 рік.

Чому саме ваше місто обрали для участі в проекті?

— Наш район найбільший в області. Щонайменше дві тисячі наших жінок працюють в Італії. Діти залишені на дідусів і бабусь. Тати поспивалися. Буває, що навіть першокласники стають соціальними сиротами.

Жінки по три роки не можуть приїхати додому без легалізації. Відповідно, й не можуть зустрітися з дітьми. Із цією проблемою  зіткнувся і я. Коли моя дружина Ольга 11 років тому поїхала на заробітки, дочка Галя була у 10-му класі, син Юра — у сьомому. Бачив, як вони скучають за мамою, як їм бракує її ласки. Та завдяки заробіткам удалося купити дочці трикімнатну квартиру в Тернополі, в Теребовлі почали будову для сина. Дружина, доглядаючи там 86-річну бабцю, отримує понад 1000 євро на місяць.

У соціальних сиріт виникають проблеми в школі?

— Так, кількість зауважень від учителів збільшується. Нещодавно робили рейд по закладах громадського харчування. Школярі курять, п"ють. Близько чверті дітей заробітчан залишені без контролю.

Що дасть дітям цей проект?

— В одній із теребовлянських шкіл встановлять комп"ютери, щоби учні могли безкоштовно спілкуватися зі своїми матерями через Інтернет. Тривають переговори із телефонними операторами, аби запровадити знижені тарифи для розмов дітей із мамами за кордоном.

А ще для району закуплять бус, щоби довозив школярів до батьків за кордон. Перша така поїздка запланована на Різдвяні свята. До кінця жовтня в усіх школах району буде створено базу даних дітей, чиї матері на заробітках. Оберуть одне-два італійські міста, де найбільше наших жінок, і відправлять учнів віком від 9 до 13 років туди на тиждень. Але я боюся, щоб ця ідея не обернулася психологічною травмою для школярів. Мама не захоче показувати, в яких умовах живе. Або не зможе приділити достатньо уваги дитині, бо ж має роботу. Потім позбирати дітей і відвезти додому — буде повно плачу.

Як фінансується цей проект?

— Італійська сторона взяла всі витрати на себе. Суму ще визначають. За приблизними підрахунками, це буде понад 100 тисяч євро. Програма розрахована на 2009–2010 роки.

Зараз ви читаєте новину «Діти заробітчанок поїдуть до Італії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі