середа, 12 квітня 2006 17:48

Дерев"яні церкви на межі знищення

Директор Львівської галереї мистецтв 79-річний академік Борис Возницький занепокоєний руйнуванням на Львівщині стародавніх дерев"яних церков. За останні 15 років в області зникло понад десять старовинних храмів.

Зараз в області лишилося близько 200  будівель, і майже всі вони на межі знищення.

— Я нещодавно був у селі Крупець Миколаївського району, — розповідає Борис Возницький. — Там стояла дерев"яна церква, збудована на початку XVIII століття. Приїхав — а церкву просто розібрали! Це притому, що вона перебуває під охороною держави!

Голова церковного комітету села Василь Довгань стверджує, що церква давно згнила, і її закрили ще у 1961 році. Селу потрібна була інша, тож стару будівлю знесли і збудували на її місці нову. Як пояснив директор галереї, дерев"яні церкви знаходяться переважно у селах, а там усе частіше їх замінюють кам"яними. На думку академіка, проблему можна легко вирішити, якщо включити відвідування церков у туристичні маршрути. А всі зібрані гроші пішли б на реставрацію.

Нині Борис Возницький шукає кошти, аби врятувати дерев"яну церкву у Підгірцях.

Зараз ви читаєте новину «Дерев"яні церкви на межі знищення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі