четвер, 18 травня 2006 19:32

Найбільше дітей народжується на Рівненщині

За останні три місяці кількість охочих вчитися в Рівненській обласній школі мам збільшилась удвічі — зі 150 до 300 осіб. З початку цього року область має найвищі в Україні показники народжуваності дітей.

У школі мам вдень застала трьох молодих жінок, що сиділи на м"яких килимках та обговорювали переглянутий німецький документальний фільм про пологи. Сюди вони приходять учитися всього, що слід знати про вагітність, пологи та догляд за дітьми. Заняття платні — 20–25 грн за урок.

— Не знаю, чи все це витримаю, — трохи вдавано округлює очі 27-річна Наталя Онищенко. — Два місяці залишилося.

Наталя сідає на великий м"яч і стискає його ногами — виконує вправу на розтягування м"язів. Інструктор школи Олена Страту тримає її за плечі.

На Рівненищині нині щодня з"являються на світ 40–50 малюків. У деяких північних районах — Сарненському, Дубровицькому — сім"ї виховують по 11–18 дітей. І це вважається нормальним.

— Ми вже обігнали Закарпаття і Волинь, де завжди дітей народжувалося найбільше, — каже начальник відділу головуправління статистики у Рівненській області Олена Назарова, 48 років. — У нас родиться 12,9 дітей на тисячу осіб. Загальний показник по країні — всього дев"ять. Найменше у Сумській та Луганській областях — не більше восьми дітей.

Дітей на Рівненщині завжди народжували багато. Ще за радянських часів коефіцієнт народжуваності в області був не меншим за 13,5–14 немовлят на тисячу осіб. Найпоширеніше пояснення цього феномену — велика кількість протестантських громад. Їхнім прихожанам священики забороняють користуватися протизаплідними засобами. Підігріло народжуваність і збільшення виплат на дитину. Вісім тисяч гривень — значні гроші на селі. Окрім того, багатодітні отримують соціальні пільги.

Коли слухачка школи мам Наталя Онищенко вперше пішла до гінеколога, той одразу сказав, що найголовніше треба знати: "Наталко, готуй гроші!".

— У пологовий треба купити по дві шапочки, пелюшки, — жінка загинає пальці, — а ще спеціальні кутики на ковдру та розпашонки. Обов"язково підгузки — без них навіть пологи не приймуть. А ще ж лікарці треба віддячити — 100–200 гривень, санітаркам. Назбирається до тисячі.

Їй киває головою 23-річна Галина Пастушук. Вона почала ходити в школу мам іще вагітною. А тепер водить сюди півторарічного сина Ярослава.

— Тут є де гратися, — каже Галина, а її білявий хлопчик перекидає різнокольорові кульки у надувному манежику. — У школі є справжній догляд, інструктори і все таке. Пояснюють, чим краще годувати, як розважати.

Галина бере Ярослава на руки. Хлопчик зауважує фотоапарат, насуплюється й заливається голосним плачем.

— Думала відпочити та знайти йому няньку, але ті беруть по 5 доларів за годину, — розповідає молода мама. — Я вчителюю у школі, у чоловіка зарплата теж невелика. Мусимо розраховувати на себе. Про харчі я взагалі мовчу. Та ви самі порахуйте і побачите, що тієї допомоги надовго не вистачить. Але я все одно хочу другого.

Найбільше — 18 дітей

Із 260 жінок України, які недавно отримали звання "Мати-героїня", 109 живуть на Рівненщині. У середньому рівненські матері-героїні виховують 9–11 дітей. Найбільше таких матерів у Рокитнівському районі — 65. У селі Познань, приміром, — 21, Дроздинь — 14, Глинне — 8.
За даними обласного управління у справах сім"ї та молоді, найбільша сім"я у Галини Демчук із Сарн — 18 дітей. Вісім із них ще неповнолітні.

Мирослава ШЕРШЕНЬ

Зараз ви читаєте новину «Найбільше дітей народжується на Рівненщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі