понеділок, 31 грудня 2012 06:30

Янукович не піде на поступки північному сусідові

Сьогодні ситуація у газовій сфері на євразійському просторі починає загострюватися. Так, російський президент Володимир Путін на початку грудня особисто дав старт будівництву морської частини газового трубопроводу "Південний потік". При цьому він натякнув, що вже дуже скоро потреба в українській ГТС для транзиту газу в країни Європи взагалі зникне.

Того ж дня Європейський Союз заявив про свою готовність підтримати проект модернізації української газотранспортної системи, а Китай — надати кредит нашій державі для заміщення газу на вугілля в енергетичному балансі країни.

Такий розвиток подій, безперечно, зіпсував настрій Москві. І вона одразу почала розмови про двосторонній консорціум щодо модернізації нашої ГТС. Таким чином, Росія без згоди на те України вирішила виключити з даного проекту Європу. Правда, президент Віктор Янукович лише посміхнувся на це.

Що б там не казала Москва про всі свої газові потоки, але на сьогодні альтернативи українській ГТС просто не існує. Про це знає і Європа, і Україна, і та сама Росія. Газотранспортна система України — найпотужніша у всій Європі, вважають авторитетні енергетичні експерти. Саме вона є реальною запорукою енергетичної стабільності в регіоні. Саме тому в питанні транспортування російського газу всі козирі в руках України.

Ажіотаж навколо вступу нашої держави до Митного союзу виявився безпідставним. Не поїхавши до Москви, Віктор Янукович продемонстрував, що не збирається йти на поступки  сусідові та ставати його маріонеткою. Дав чітко зрозуміти росіянам: якщо не хочете відкритого, взаємовигідного діалогу в питаннях енергетичної співпраці, ми здатні знайти альтернативу вашому газу.

Термінал з прийому скрапленого газу побудують. За словами аналітиків, у ньому зацікавлена як Україна, так і Європа. До того ж інтерес проявляє і Південна Корея, і Азербайджан, і та сама Туреччина. Москва залишається на самоті зі своїми нереалізованими амбіціями.

Варто сказати і про нещодавній візит Віктора Януковича до Баку. За словами джерел з коридорів вітчизняної влади, поставки азербайджанських енергоносіїв почнуться 2017-го.

А щодо Росії, то за останні роки Янукович не словами, а конкретними діями довів, що і російському блакитному паливу можна знайти альтернативи. Доказом можуть бути скорочення споживання російського газу Україною.

Так, з початку 2012 року в Україні використали 39,9 млрд куб. м газу, що на 10,3% менше, ніж за той самий період 2011-го. Крім того, у нинішньому опалювальному сезоні Україна вперше за два роки почала використовувати газ, накопичений у своїх підземних сховищах.

Така зважена та стратегічно правильна політика президента України не залишилася поза увагою. Причому це стосується як українського народу та друзів і партнерів нашої держави, так і наших недругів, що сплять та бачать Україну знову Малоросією. Але Віктор Янукович нагадав Москві, що часи холопства і Малоросії давно минули.

Зараз ви читаєте новину «Янукович не піде на поступки північному сусідові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі