понеділок, 21 грудня 2009 13:09

Новий договір зі скорочення наступальних озброєнь майже готовий

Новий договір зі скорочення наступальних озброєнь майже готовий
Новий російсько-американський договір зі стратегічних наступальних озброєнь (СНО) практично готовий, а його остаточне узгодження відбудеться після переговорів у січні.

Про це повідомляє в понеділок, 21 грудня, МЗС РФ. "У результаті напруженої роботи команд переговорів підготовка нового Договору практично завершена. Делегації закрили більшість питань, які обговорювалися в останні місяці, і вийшли на узгоджені позиції", - говориться в повідомленні зовнішньополітичного відомства Росії.

У повідомленні наголошується, що для остаточного узгодження договору та представлення його на підписання президентам "залишається врегулювати кілька проблем, що передбачається зробити найближчим часом". "Переговори продовжаться у січні 2010 року", - зазначає МЗС Росії.

Водночас, російська газета Ведомости повідомляє, що США не готові послаблювати контроль за російськими ракетами. Як пише видання, США з 2000-х років не проводять випробувань, а за російськими продовжують стежити, користуючись тим, що ракета (згідно з договором СНО-1) передає дані про політ відкрито, а не в зашифрованому вигляді.

Але, за даними російського експерта, знайомого з ходом переговорів, і одного з керівників Держдуми, минулого тижня сторони прийшли до компромісу: телеметрія буде відкрита в обмеженій кількості випадків. Росія пішла назустріч США, але це не задовольнило американців, підтвердило джерело газети, близьке до МЗС.

Видання КоммерсантЪ зазначає, що через вісім місяців роботи сторони так і не вирішили, як відобразити в договорі викликаний Росією зв"язок стратегічних наступальних озброєнь зі стратегічними оборонними - тобто з ПРО. Крім того, не було ясності, як слід зараховувати важкі бомбардувальники, а також не визначено загального рівня носіїв ядерних боєголовок, до якого Москві і Вашингтону слід скоротити кількість засобів доставки.

За даними видання, погоджений варіант документа може з"явитися не раніше ніж на початку лютого. Один з учасників переговорів запевнив, що на доопрацювання деталей, які президенти назвали технічними, в учасників переговорів піде точно більш ніж місяць.

Раніше російські ЗМІ повідомляли, що в новому договорі США відмовилися від особливого контролю над російськими мобільними ракетами типу Тополь, а сторони прийшли до рішення скоротити кількість ядерних носіїв до 700-750.

Нагадаємо, термін договору СНО-1, що діяв з 1994 року, закінчився 5 грудня 2009 року. Угода зобов"язувала Москву і Вашингтон скоротити стратегічні ядерні сили з 10 тисяч боєголовок у кожної зі сторін до шести тисяч, що і було свого часу зроблено.

За матерiалами: NEWSru, Iнтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Новий договір зі скорочення наступальних озброєнь майже готовий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути