понеділок, 21 грудня 2009 13:09

Новий договір зі скорочення наступальних озброєнь майже готовий

Новий договір зі скорочення наступальних озброєнь майже готовий
Новий російсько-американський договір зі стратегічних наступальних озброєнь (СНО) практично готовий, а його остаточне узгодження відбудеться після переговорів у січні.

Про це повідомляє в понеділок, 21 грудня, МЗС РФ. "У результаті напруженої роботи команд переговорів підготовка нового Договору практично завершена. Делегації закрили більшість питань, які обговорювалися в останні місяці, і вийшли на узгоджені позиції", - говориться в повідомленні зовнішньополітичного відомства Росії.

У повідомленні наголошується, що для остаточного узгодження договору та представлення його на підписання президентам "залишається врегулювати кілька проблем, що передбачається зробити найближчим часом". "Переговори продовжаться у січні 2010 року", - зазначає МЗС Росії.

Водночас, російська газета Ведомости повідомляє, що США не готові послаблювати контроль за російськими ракетами. Як пише видання, США з 2000-х років не проводять випробувань, а за російськими продовжують стежити, користуючись тим, що ракета (згідно з договором СНО-1) передає дані про політ відкрито, а не в зашифрованому вигляді.

Але, за даними російського експерта, знайомого з ходом переговорів, і одного з керівників Держдуми, минулого тижня сторони прийшли до компромісу: телеметрія буде відкрита в обмеженій кількості випадків. Росія пішла назустріч США, але це не задовольнило американців, підтвердило джерело газети, близьке до МЗС.

Видання КоммерсантЪ зазначає, що через вісім місяців роботи сторони так і не вирішили, як відобразити в договорі викликаний Росією зв"язок стратегічних наступальних озброєнь зі стратегічними оборонними - тобто з ПРО. Крім того, не було ясності, як слід зараховувати важкі бомбардувальники, а також не визначено загального рівня носіїв ядерних боєголовок, до якого Москві і Вашингтону слід скоротити кількість засобів доставки.

За даними видання, погоджений варіант документа може з"явитися не раніше ніж на початку лютого. Один з учасників переговорів запевнив, що на доопрацювання деталей, які президенти назвали технічними, в учасників переговорів піде точно більш ніж місяць.

Раніше російські ЗМІ повідомляли, що в новому договорі США відмовилися від особливого контролю над російськими мобільними ракетами типу Тополь, а сторони прийшли до рішення скоротити кількість ядерних носіїв до 700-750.

Нагадаємо, термін договору СНО-1, що діяв з 1994 року, закінчився 5 грудня 2009 року. Угода зобов"язувала Москву і Вашингтон скоротити стратегічні ядерні сили з 10 тисяч боєголовок у кожної зі сторін до шести тисяч, що і було свого часу зроблено.

За матерiалами: NEWSru, Iнтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Новий договір зі скорочення наступальних озброєнь майже готовий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі