Ексклюзиви
середа, 02 грудня 2009 08:54

Мілорад Павич помер від інфаркту

 

30 листопада помер сербський письменник Мілорад Павич. Йому було 80. Він автор 11 романів. Найвідоміший — "Хазарський словник" — перекладено 20 мовами.

Павич народився у сім"ї скульптора й викладачки філософії. Читав лекції у паризькому університеті Сорбонна, в австрійському Відні, німецьких Фрайзбурзі, Регенсбурзі. 2004-го Павича номінували на Нобелівську премію, проте її отримала австрійська авторка Ельфріда Елінек.

— Ми з Мілорадом покохали одне одного з першого погляду, — каже вдова 47-річна Ясміна Михайлович. На книжковому ярмарку, коли презентували його роман "Остання любов у Царгороді", до нас підійшов хлопець. Простягнув колоду карт таро і сказав, щоб кожен витяг по карті. Нам дісталися "цар" і "цариця". Вони в таро завжди йдуть у парі. Я отримала гонорар за свій перший роман і запропонувала Мілорадові гроші, щоб написав про мене повість. Ми ходили Белградом, вибирали будинок, в якому я мала б мешкати. Мілорад створив "Страшну любовну притчу".

Українською перекладено романи Павича "Хазарський словник", "Остання любов у Царгороді" та "Зоряна мантія".

Зараз ви читаєте новину «Мілорад Павич помер від інфаркту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути