понеділок, 06 січня 2020 20:23

"Зростання ВВП не гарантує покращення рівня життя населення" - економіст

"Зростання ВВП не гарантує покращення рівня життя населення" - економіст
Ми можемо збільшити його до 7-8 відсотків протягом наступних 10 років. Фото: Ютуб

Дуже важливо усвідомлювати, що сам по собі показник ВВП ні про що не говорить. Має покращуватись добробут, повинні зростати доходи громадян та підприємств.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить економіст Борис Кушнірук.

"Наприклад, якщо у місті побудували якийсь завод, його формальне ВВП зросте. Але не факт, що це збільшить загальний рівень добробуту городян. У Китаї люди працюють по 13-14 годин на добу, маючи п'ять вихідних на півроку. Внутрішній валовий продукт КНР зростає, але люди там живуть у жахливих умовах. Тому не треба прямолінійно дивитись на показник ВВП", - пояснює він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Більший вік виходу на пенсію та змішана система" - експерт розповів про пенсійну реформу

З іншого боку ми можемо збільшити його до 7-8 відсотків протягом наступних 10 років, каже експерт.

"Це допоможе нам наблизитись до рівня європейських сусідів. Але треба обережно обирати методи. Не можемо відкрити ринок землі без будь-яких обмежень, просто для того, щоб ціна на землю була найбільшою. Це не принесе чистий дохід. Землю куплять іноземці та будуть вирощувати на ній дешеву сировину. ВВП так підвищиться, добробут українців - ні.
Треба просувати екологічні методи ведення господарства. Найвищі зарплати після Києва у нас у Маріуполі. Там два металургійних заводи. Через важку екологічну ситуацію там більше платять робітникам. Але це - сумнівний привід для гордості", - вважає Борис Кушнірук.

Якщо, наприклад, підняти тарифи на комуналку, зросте заробітна плата, наголошує економіст.

"В економіці є принцип паритетів. Коли у людини збільшуються видатки, але не зростає прибуток, вона буде шукати іншу роботу. Роботодавці будуть вимушені піднімати зарплати, щоб утримати свій штат. Так після підняття тарифів у 2015 році у нас постійно зростає середня зарплатня. Тому не варто орієнтуватись тільки на ВВП. Покращення добробуту населення вимагає комплексу економічних заходів", - додає він.

Читайте повне інтерв'ю з Борисом Кушніруком.

Зараз ви читаєте новину «"Зростання ВВП не гарантує покращення рівня життя населення" - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі