неділя, 05 січня 2020 20:23

"Більший вік виходу на пенсію та змішана система" - експерт розповів про пенсійну реформу

"Більший вік виходу на пенсію та змішана система" - експерт розповів про пенсійну реформу
Варто бути готовими, що частина людей не буде накопичувати, тому не можемо повністю відмовитись від солідарної системи. Фото: АіФ-Україна

У 2020 році Україна повинна впоратись з низкою викликів, що стоять перед нашою економікою.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить економіст Борис Кушнірук.

"Катастрофічно віджила своє наша пенсійна система. З кожним роком солідарна модель вмирає і поглиблює діру в українському бюджеті. Населення старішає, люди народжують менше. Тому все менше працездатних осіб припадає на одного пенсіонера. Існує міф, що більшість наший людей не доживає до пенсії. Це - не правда. У нас орієнтовна тривалість життя десь 80 років. Проте статистично цей показник зменшується за рахунок великого відсотку неприродних смертей", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Треба утворити нові центри притягання по всій Україні" - експерт про децентралізацію

Переходити одразу на накопичувальну систему теж не варто, наголошує він.

"Зараз можна зробити її змішаною та добровільною. Держава буде збирати якийсь мінімальний відсоток пенсійних внесків та гарантувати невелику суму пенсій за солідарною системою. Так зможемо хоч трохи зменшити дефіцит бюджету. Також мінімізуємо податковий тиск на роботодавців, адже саме вони платять пенсійні внески. Так їх продукція ставатиме більш конкурентною.
При цьому будемо вимушені підняти пенсійний вік. Якщо ж люди хочуть отримувати більшу пенсію, будуть за власним бажанням відраховувати якийсь відсоток у приватні чи державні фонди. Варто бути готовими, що частина людей не буде накопичувати, тому не можемо повністю відмовитись від солідарної системи", - додає економіст.

Читайте повне інтерв'ю з Борисом Кушніруком.

Зараз ви читаєте новину «"Більший вік виходу на пенсію та змішана система" - експерт розповів про пенсійну реформу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі