вівторок, 08 березня 2022 19:26

ЗНО не буде? Шкарлет розповів подробиці навчального процесу та атестації у 2022

ЗНО не буде? Шкарлет розповів подробиці навчального процесу та атестації у 2022
Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет розповів про організацію освітнього процесу у закладах освіти. Фото - Міносвіти

Тринадцятий день в Україні триває повномасштабна війна. Держава-окупант Росія вдерлась до мирної України і обстрілює міста та цивільне населення. Багато процесів у державі відбуваються не так, як у мирний час. Це, зокрема, стосується навчання у школах та ВИШах. Наразі воно призупинене. Проте згодом навчальний процес відновиться - він буде налагоджений згідно того, наскільки безпечний регіон, де зараз перебувають учні.

Про це повідомив Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет. Пост розмістили на сторінці Міністерства у Facebook.

"Освітній процес ми маємо запустити, принаймні хоча б у тих регіонах, де на сьогодні це можливо і безпекова ситуація дозволяє.Отож, у зв'язку з тим, що в частині регіонів України зберігається реальна загроза для життя та здоров'я мирних мешканців, а в більшості регіонів по кілька разів на день оголошується повітряна тривога, рекомендуємо після завершення канікул організовувати роботу закладів освіти в залежності від конкретної ситуації:

◾️тимчасове призупинення освітнього процесу (виконання працівниками закладів освіти заходів та завдань, що визначені військово-цивільною адміністрацією);
◾️організація освітнього процесу за дистанційною формою навчання або використання її елементів (за погодженням з військово-цивільною адміністрацією)", - зазначив міністр.

Для частини учнів передбачене дистанційне навчання, яке активно практикували під час локдауну.

"У місцевостях, де сьогодні не ведуться активні бойові дії, продовжує стабільно працювати інтернет і там можливо організувати дистанційне навчання або використовувати окремі його елементи, зокрема для учнів, які були евакуйовані з небезпечних територій, рекомендовано розпочати освітній процес. Діти можуть також самостійно використовувати будь-які електронні ресурси, як загальні, так і розроблені закладами освіти, іншими науковими та методичними установами", - зауважив Шкарлет.

Діти українців, які через бойові дії змінили місце проживання, можуть долучитись до навчального процесу там. де будуть перебувати на час відновлення навчання.

"Важливо! За згодою одного з батьків, діти, які тимчасово внутрішньо переміщені, мають можливість долучитися до навчання у школі за місцем тимчасового проживання", - наголосив Сергій Шкарлет.

Регіони, в яких ситуація особливо небезпечна, поки що не будуть відновлювати навчання.

"Там, де неможливо провадити освітній процес, особливо в регіонах, де зруйновано освітню інфраструктуру, відбуваються постійні обстріли, оголошується повітряна тривога, головну увагу слід зосередити на психологічній підтримці дітей. Питання викладання навчального матеріалу, загалом навчання, може тимчасово відійти на другий план.

Після завершення воєнного стану такі учні матимуть можливість у звичайних, спокійних та безпечних умовах надолужити пропущене. Для них буде виділено додатковий час на опанування навчального матеріалу та організовано спеціальну допомогу. Рекомендації щодо цього Міністерством вже розробляються", - наголосив міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Всі емоції, які ми проживаємо зараз — нормальні" - психологиня про синдром провини вцілілого та реальну допомогу ближнім

У 2022 не складатимуть ЗНО?

Щодо того, як у 2022 році старшокласники складатимуть ЗНО - міністр наголосив. що алгоритм через воєнні дії буде змінено. У 2022 ЗНО не складатимуть.

"Об'єднавши зусилля з Комітетом з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України, освітянською та батьківською спільнотами виходимо з пропозицією про одноразову зміну алгоритмів щодо державної підсумкової атестації для учнів 11 класу та вступу до закладів вищої освіти України у 2022 році.

Враховуючи правовий режим воєнного стану, який спричинений військовою агресією Російської Федерації, агресивність російських військових і терористичних угруповань до національної системи освіти та науки, пропонуємо скасувати складання державної підсумкової атестації (ДПА), зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), єдиного вступного іспиту (ЄВІ) та єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ) як конкурсний критерій доступу до освітніх послуг в 2022 році виключно!" - наголосив міністр.

Шкарлет наголосив, що скасування тестувань допоможе вберегти підлітків від суттєвого сттресу.

"Таке рішення є непростим, але необхідним! Адже наше головне завдання знизити рівень будь-яких стресів для дітей. Вони проживають непростий період сьогодні, і ми маємо докласти всіх зусиль, щоб цей період хоча б якось пом'якшити.

Відміна ЗНО сьогодні необхідна для збереження студентського контингенту, національного інтелектуального потенціалу, стимулювання до навчання в Україні, навіть у такий скрутний для нашої країни та суспільства час", - підкреслив міністр.

У мережі множаться меми із Зеленським та Віталієм Кімом. До свята 8 березня - автори мемів зобразили політиків з букетами та написали кумедні фрази, якими наголосили їхні сильні сторони.

Зараз ви читаєте новину «ЗНО не буде? Шкарлет розповів подробиці навчального процесу та атестації у 2022». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі