неділя, 29 квітня 2007 11:39

Знести радянські пам"ятники хочуть і в Польщі

Настав час видалити з території Польщі радянські монументи, вважає польська громадська організація Катиньский комітет, який підтримує рішення влади Естонії демонтувати пам"ятник Воїну-визволителю в центрі Талліна.

"Катиньский комітет солідарний із владою незалежної Естонії та підтримує рішення про знесення радянських монументів, пам"ятників червоної імперії. З обуренням сприймаємо висловлення представників влади РФ, які погрожують розривом дипломатичних відносин з Естонією", - йдеться в заяві Катиньского комітету.

Громадська організація, куди входять родичі польських офіцерів, які загинули в 1940 році в селищі Катинь недалеко від Смоленська, зазначає, що Естонія, як і Польща, протягом 50 років "випробувала (на собі) радянську окупацію, а радянські пам"ятники були і є свідченням поневолення та неправди, великоросійського шовінізму".

"Радянські пам"ятники популяризували та підводили теоретичну основу під радянську версію неправди, представляючи Радянську Армію як визволительку народів", йдеться в заяві Катиньского комітету.

Співробітники НКВС у 1940 році розстріляли в Катині кілька тисяч польських офіцерів, інтернованих після введення радянських військ у Польщу в 1939 році. Ці події СРСР визнав у 1990 році.

У Талліні на пагорбі Тинісмягі почали розкопки могил радянських воїнів. Перед початком робіт було проведене богослужіння.

Президент Росії Володимир Путін висловив найсерйознішу стурбованість у зв"язку з цим розвитком подій у Таллінні.

Безлади в Естонії спалахнули у ніч на п"ятницю після того, як уряд приступив до розкопок Братської могили радянським воїнам, які звільняли Таллінн від фашистів, пише РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Знести радянські пам"ятники хочуть і в Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі