четвер, 20 грудня 2012 03:57

"Зміни клімату відбуваються у нас на очах" - науковці

"Зміни клімату відбуваються у нас на очах" - науковці
Фото: rusecounion.ru

Коли у вересні лід в Арктиці скоротився до рекордного рівня, вузьке співтовариство вчених, що займаються цією проблемою, пережило шок, пише The Guardian.

Це було безпрецедентне явище, хоча метеорологічні умови в Арктиці в 2012 році були самими звичайними. Тільки широкомасштабне потепління атмосфери могло бути причиною цього, пише автор статті Джон Відал із посиланням на думку фахівців.

"За даними Всесвітньої метеорологічної організації, це було лише одне з десятків масштабних природних явищ 2012 року, яке переконало багатьох людей у ??тому, що екстремальне стає нормальним", - відзначає видання.

Найбільш вражаючим з них став, мабуть, ураган "Сенді". Але всього кілька тижнів потому його, можливо, перевершив за своєю силою тайфун "Бофа", пише автор статті.

Тайфуни - звичайне явище на Філіппінах або в США, але обидва останніх лиха сильно перевершили свої звичайні терміни і географічний обхват, відзначає він.

За офіційними даними Всесвітньої метеорологічної організації, перші 10 місяці 2012 року виявилися дев'ятими в рейтингу спеки за весь час температурних спостережень починаючи з середини XIX століття, відзначає видання.

На думку колишнього віце-президента США Альберта Гора, "кожен вечір в новинах як ніби потрапляєш на екскурсію по апокаліпсису".

"Далекосяжні зміни відбуваються в біосфері Землі. Зміни клімату відбуваються у нас на очах і триватимуть в результаті концентрації парникових газів в атмосфері", - цитує Джон Відал главу Всесвітньої метеорологічної організації Мішеля Жаро.

Але скептики відповідають тим, що страхи перед неіснуючою техногенною зміною клімату підживлюються істерикою. Тим не менш, рекордна посуха охопила в цьому році ряд регіонів США, Росії, Китаю, Бразилії та Австралії, а Західна Африка і Пакистан постраждали від сильних повеней, зазначає автор статті.

Зараз ви читаєте новину «"Зміни клімату відбуваються у нас на очах" - науковці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі