четвер, 11 березня 2021 15:44

Згадка про "російську" княгиню Ольгу та її чоловіка Івана зникла з мережі

Згадка про "російську" княгиню Ольгу та її чоловіка Івана зникла з мережі
Всесвітній економічний форум зганьбився, назвавши княгиню Ольгу російським монархом. Фото: newsua.ru

На сайті Всесвітнього економічного форуму в статті про 6 жінок, що змінили світову історію, видалили фрагмент із неправдивими фактами про українську княгиню Ольгу. Її назвали першим російським монархом, її чоловіка князя Ігоря - Іваном, а Київську Русь - предком сучасної Росії.

"Виправлення: попередня версія статті містила згадки про княгиню Ольгу. Ми видалили цей шматок через суперечливі історичні відомості", - такий напис з'явився під заголовком та над текстом матеріалу 11 березня.

Хоч стаття з'явилась на сайті Всесвітнього економічного форуму ще 8 березня, увагу українців вона привернула лише сьогодні. Низка політиків написали про викривлення історії в матеріалі.

"Сподіваюсь, тому, хто писав цю статтю, проведуть відповідний урок історії і розкажуть, що в часи княгині Ольги до заснування міста Москва лишалося ще 2 сотні років", - написав нардеп Олексій Гончаренко в своєму Telegram-каналі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналісти назвали Київ російським

Обурення висловив і 5-й президент України Петро Порошенко:

"Росія звикла нав'язувати світові брехню - своє альтернативне бачення історії та імперські наративи. Щодня ми стаємо свідками того, наскільки важливим є захист не лише інформаційного простору, але й власної культурної спадщини, коли елементами ворожої пропаганди можуть стати навіть авторитетні міжнародні інституції".

Зранку журналіст Тарас Березовець на своїй сторінці закликав українців лишити коментар під статтею економічного форуму та попросити виправити помилки. Додав, що князь Ігор за таке перекручування фактів щодо його дружини, напевно, убив би.

Зараз ви читаєте новину «Згадка про "російську" княгиню Ольгу та її чоловіка Івана зникла з мережі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі