вівторок, 22 жовтня 2019 14:55

"Здати" сусіда поліції: як змусити людей не палити опале листя
7

20 жовтня Україну накрила хмара чадного газу. Визначили, що це була найвища концентрація вуглекислого газу в світі. Її рівень можна було порівняти з промисловими районами Китаю.

Чад з вуглецю спостерігався над регіонами від Києва до Одеси, від Вінниці – до Харкова. Наімовірніша причина великого викиду вуглецю – спалювання українцями листя та залишки з полів.

Автор: фото надане Катериною Оденюк
  Небезпека спалювання листя: як переконати відмовитись від цього
Небезпека спалювання листя: як переконати відмовитись від цього

"Такої концентрації чадних газів немає на півдні і заході України. Тому виникає питання чи проблема лише у спалюванні стерні і листя. Палять всюди ж. Карта поширення чадних газів не співпадає з картою поширення туману, який сам по собі не становить небезпеки отруєння, - пише експерт з зелених технологій Євген Сойкін у Facebook. - Гіпотеза, що це палять стерню та листя руйнується фактом, що поширення чадного газу фактично зупиняється на межі Київської та Житомирської областей. Виходить, що від Житомира до Львова листя та стерню не палять? Крім того, відсутність надмірного забруднення над Одесою та Львовом нівелює гіпотезу про те, що це може бути наслідок концентрації автомобілів".

Схоже, є якісь інші серйозні джерела проблеми, які або поки не встановлено, або які замовчуються, зауважив експерт.

"Причиною високого вмісту чадного газу могло стати й те, що кількість пожеж на відкритих ділянках зросла на 50 відсотків. Це пов'язано з займанням більших територій, ніж планувалось при спаленні листя, - пояснює голова Української кліматичної мережі Ілля Єременко. - Зараз за контроль якості повітря відповідає міністерство екології. Треба кошти, щоб встановити датчики, які будуть моніторити повітря. Цього не роблять. В країні є важка промисловість, яку контролють самі ж підприємства. Якщо буде зовнішній контроль повітря, то можна буде дуже швидко побачити шкоду тих підприємств. Вже з'являється громадська система моніторингу якості повітря, коли громада сама її моніторить. Але ті датчики охоплюють значно менше показників, зокрема туди не входить вуглекислий газ".

Проблему спалювання листя можна подолати. На це піде не один рік, але людей можна переконати не палити опале листя.

Автор: фото надане Катериною Оденюк
  Небезпека спалювання листя: як переконати відмовитись від цього
Небезпека спалювання листя: як переконати відмовитись від цього

Активіст закликав "здавати" сусідів, які спалюють листя

У прикордонному місті Ямпіль Вінниччини щовечора палять листя 15-30 чоловік. Їх не штрафують.

"Місто в пелені. Воно розташоване у ямі і все в тумані. Кожного вечора тільки в одній частині міста листя чи сміття спалюють 12-20 чоловік. На них управи нема. Коли весною все розквітає, ми гордимось, захоплюємось. А восени все спалюємо. Якийсь абсурд", - говорить місцевий активіст Анатолій Качур. Створив у місті челендж "Здай сусіда, який палить листя". Викладає у Facebook фото та відео фактів спалювання листя.

Поки на прохання чоловіка майже ніхто не відгукнувся. Лише одна дівчина викликала поліцейських до своїх сусідів.

"Листя палили двоє лікарів. Шановані в місті люди. Посварилися з ними і на тому все. Багато людей мовчать. Маленьке містечко. Всі один одного знають. Зі мною сусіди перестали спілкуватися, бо виклав відео та фото в соцмережу як вони палили листя, - розповідає Анатолій. - Багато додумуються вигрібати листя за ворота на вулицю і там спалювати. Ніби, не причому вони. Інші плачуть, що нема грошей на вивіз. Та є люди заможні, з машинами та причепами і все-одно палять. Штрафи ніякі їх не лякають".

Автор: фото надане Катериною Оденюк
  Небезпека спалювання листя: як переконати відмовитись від цього
Небезпека спалювання листя: як переконати відмовитись від цього

Радить тиснути на поліцейських та контролювати їх, щоб складали протоколи і виписували штрафи. Люди самі це мають робити. Тоді почнуть боятися палити будь-що, вважає чоловік.

"Їм пояснюєш, що раком можна захворіти, а їм все одно. Ми сидимо в квартирі на 3-му поверсі і дихати нічим. Мусимо закривати вікна. А погуляти містом сім'єю навіть мови нема. Неможливо бути на вулиці", - додає чоловік.

Автор: фото надане Катериною Оденюк
  Небезпека спалювання листя: як переконати відмовитись від цього
Небезпека спалювання листя: як переконати відмовитись від цього

Переважно палять листя вранці та ввечері.

"Над нашим будинком вже котрий день висить дим від паління листя, сміття та відходів. Люди кидають до куп із листям і побутові відходи, пластик, поліетилен і воно горить чорним димом, який піднімається в повітря, - розповідає ямпільчанка Катерина Оденюк. - Роблю їм зауваження, а вони кажуть, мовляв палили раніше і тепер будемо палити. Але це нестерпно, особливо зранку. Діти йдуть до школи і коли спускаються з гори нічим дихати. Вже був прецедент, що син вернувся додому. Пішов до школи і на півдорозі почав кашляти, задихатись. Попросив батька завезти до школи. Вся родина від цього постійно кашляє. Буває закашлюєшся і відхаркуєш сіро-коричневий слиз. А зранку, якщо відкривав кватирку на провітрювання, то в носі відчувається запах гарі".

Автор: фото надане Катериною Оденюк
  Небезпека спалювання листя: як переконати відмовитись від цього
Небезпека спалювання листя: як переконати відмовитись від цього

У міській раді кажуть, вивозять листя, яке збирають по місту. Але якщо хтось звернеться, не відмовлять.

"Ми щоденно вивозимо по півтора-два причепи листя з міста. Ми їм надали послугу спеціально для цього. Ставимо на конкретній вулиці причіп. Протягом доби на нього люди скидають листя. Ціна цього причепу 518 гривень. Цю суму розділяємо на всіх власників будинків тієї вулиці, де встановлений причіп. За два тижні вивезли вже вісім" - говорить мер міста Ямпіль Анатолій Юрченко. - На моїй вулиці я і сусіди складають листя в компостну яму. Потім той перегній використовують на городі чи удобрюють дерева та малину. Мати такий перегній за щастя рибакам. Черв'яків тьма".

Проблему спалювання листя треба піднімати на державному рівні

"Є прогалини в законодавстві, які варто виправити. Поліція не завжди може скласти протокол на палія листя. Якщо людина прийшла з граблями до палаючого листя це не значить, що вона його підпалила. Нема доказів. Це як з людьми, які розпивають алкогольні напої в людних місцях. Два тижні тому встановили камери відеоспостереження. Дільничний за тиждень роботи сімох притягнув до відповідальності за розпиття алкоголю. Камери підтвердили, що то саме вони принесли пляшку і поставили на лавку чи під неї", - зауважує Юрченко.

Проблема в свідомості людей

"Усі дихають одним повітрям. Поки не усвідомлять, що це спільна болячка, нічого не зміниться. Знадобиться 5-10 років, щоб люди зрозуміли, що паління листя шкодить. Ми змінюємось, по-іншому визначаємо цінності, тягнемось до природи, тому рано чи пізно дійде, що так робити не можна. До цього питання треба в комплексі підходити. Роз'яснювати. Підвищення штрафів не поможе. Бабка зі своєю ментальністю і пенсією його не заплатить. Мали одну вулицю в місті, на яку постійно виїжджала комісія. Там переважно старше покоління звикло все спалювати. Домовились, що вони на купи будуть висипали те листя і комунальники вивозитимуть", - каже мер Ямполя.

Люди мають відвикнути від думки "що люди скажуть, якщо викличу поліцію". Треба скаржитись і не боятись називати прізвище і бути свідком.

Зараз штраф за спалювання листя для громадян складає 340 до 1360 грн. Для посадових осіб — 850 до 1700 грн.

Як придумали у Вінниці

У Вінниці є 4 підприємства які можуть вивезти опале листя жителі міста. У приватному секторі щотижня забирають від кожного двору по одному пакету сміття, місткістю 120 літрів. Послуга безкоштовна. Діє п'ятий рік.

"За місяць забирають чотири рази. Зазвичай листя вивозять протягом двох місяців і везуть на Стадницьке сміттєзвалище. Забирають листя, яке зібрали люди під своїми парканами. Те, яке опало з дерев на подвір'ї, мешканці мають висипати у власну компостну яму. Але якщо є можливість, то складують у пакети", - говорить заступник директора Вінницької Асоціації органів самоорганізації населення Інна Вітенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У 500 разів понад норму: СБУ ліквідувала загрозу радіоактивного забруднення

З тліючого листя й трави, без доступу кисню, виділяється бензопірен, який призводить до ракових захворювань. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин`, пише у "Фейсбуці" синоптик Наталія Діденко.

"Над Україною переважає антициклональний характер погоди. Це коли опади малоймовірні, вітер або слабкий, або взагалі штиль. Картина виглядає сумною, якщо брати до уваги сезон масового опадання листя та величезні масштаби паління. Коли на печерному рівні знаходиться свідомість багатьох громадян, майже повна відсутність покарання за паління трави, бездіяльність відповідних структур, - каже Наталія Діденко. - Тому треба рятуватися самим. Живу впритул до приватного сектору і вже тривалий час провітрити квартиру - проблема. Дим навіть від одного невеликого багаття в умовах антициклону та штилю поширюється на величезну територію району і горизонтально, і вертикально.

Найбільша концентрація СО над Чернігівщиною, Київщиною, Сумщиною, Полтавщиною, Черкащиною.

Як рятуватись в умовах поширення диму від спалювання листя

Під час спалювання листя та різного сміття рекомендують не відкривати вікна та балкони. Робити вологе прибирання квартири. Додатково розставити по кімнатах вологі рушники, очищувач повітря, розставити миски з водою. А пилесосити та замітати не варто. Також важливо відкоригувати звичний розпорядок дня.

Автор: фото надане Катериною Оденюк
  Небезпека спалювання листя: як переконати відмовитись від цього
Небезпека спалювання листя: як переконати відмовитись від цього

1. Бажано промивати очі. Особливо це стосується тих, хто ходить у лінзах. Натомість ніс варто промивати розчином солі.

2. Пити побільше води.

3. Ранкові та вечірні пробіжки відкласти до кращих часів. Якраз вночі та вранці - найбільша концентрація СО.

4. Приймати частіше душ, особливо після вулиці.

5. В зоні задимленості небезпечно палити. Будете ще більше втягувати в себе шкоди.

6. Не варто використовувати в кімнаті свічки, ароматизатори.

7. Варто тимчасово відмовитися від збирання грибів, які дуже люблять акумулювати на собі подібні речі.

8. Уникати смаження страв на кухні аби не створювати дим.

"Колись Уінстон Черчилль ледве не втратив посаду через антициклон, туман та слабкий вітер. У Лондоні Великий Смог так забруднив повітря через осідання диму від вугілля, яким опалювали приміщення, що це привело до екологічної катастрофи. Загинуло від 4 до 6 тисяч людей через захворювання дихальних шляхів. Кількість загиблих змусило переосмислити ставлення до навколишнього середовища і забруднення повітря. Впровадили відповідні екологічні закони", - сказала синоптик Наталія Діденко.

Метеорологи не підтвердили високий рівень забруднення повітря оксидом вуглецю в Україні.

Концентрації оксиду вуглецю в останні дні залишалися в своїх звичних параметрах, повідомили в Центральній геофізичній обсерваторії імені Бориса Срезневського.

У Києві показники скупчення оксиду вуглецю були в межах гранично допустимої концентрації.

Зараз ви читаєте новину «"Здати" сусіда поліції: як змусити людей не палити опале листя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі