вівторок, 22 грудня 2009 13:44

Збанкротував один з найбільших виробників горілки в Україні

Збанкротував один з найбільших виробників горілки в Україні

Алкогольна група "Союз-Віктан" припиняє свою діяльність: українська частина групи проходить процедуру банкрутства з листопада, а 22 грудня до Арбітражного суду Московської області буде направлено заяву про банкрутство "дочки" в Росії.

Загальний борг в 170-200 млн доларів "Союз-Віктан" сподівається погасити, продаючи активи.

Про те, що група "Союз-Віктан" прийняла рішення про припинення своєї діяльності, розповів її співвласник Андрій Охлопков. Він стверджує, що ТОВ "Союз-Віктан ЛТД" (виробничі потужності в Сімферополі) теж може бути визнана банкрутом: 24 листопада Господарський суд Києва прийняв рішення про порушення відповідного провадження, ввів мораторій на виконання вимог кредиторів, зупинив виконання боржником зобов"язання зі сплати податків і зборів. Крім того, сьогодні буде направлено заяву до Арбітражного суду Московської області про визнання банкрутом головної компанії в Росії - ЗАТ "Союз-Віктан".

За даними "СПАРК-Інтерфакс" на 30 вересня, на балансі ЗАТ знаходилися основні російські активи групи - власний завод у підмосковній Рузі (за дев"ять місяців 2009 року виготовив 1,84 млн декалітрів горілки, з середини вересня виробництво було зупинене) і недобудованому майданчику в Литкаріно. На початку 2009-го на Рузу доводилося до 60% всього виготовленого алкоголю "Союз-Віктаном".

За словами джерела близького до "Союз-Віктану", серед основних кредиторів групи - українські підрозділи ОТП-банку Ощадбанку, Альфа-банку. У листопаді Альфа-банк зажадав через Московський арбітражний суд з виробника 697,311 млн рублів (приблизно 22 млн доларів) по кредиту - позови були подані на адресу українських ТОВ "Фірма "Союз-Віктан Лтд"", ЗАТ "Завод марочних вин і коньяків "Коктебель"", ТОВ "Союз-Віктан Трейд" і російських ТОВО "Союз-Віктан" і ЗАТ "Союз-Віктан". Загальний кредитний портфель групи у банках оцінюють в 170-200 млн доларів.

Банкрутство в Україні Охлопков пояснює зокрема "непередбачуваною державною акцизною політикою, в результаті якої легальні виробники працюють на межі виживання": з 1 липня ставка акцизу за літр етилового спирту підвищилася на 58%. У Росії "Союз-Віктан" опинився у важкому фінансовому становищі, зокрема через незговірливість банків. "Але ми розраховуємо, що активів, що є у компанії, вистачить на розрахунки зі всіма кредиторами в ході процедури банкрутства", - підкреслив Охлопков.

Але представники українських і російських алкогольних компаній обізнані, що виробництво на потужностях "Союз-Віктану" в обох країнах можуть продовжити вже інші компанії - Кримська горілчана компанія (КГК) в Україні і ТОВ "Алкорус" в Росії, афільовані, за їх версією, з керівництвом "Союз-Віктану". КГК, за інформацією одного із співрозмовників, була зареєстрована у Криму в жовтні, вона орендує потужності "Союз-Віктану". "Алкорус", згідно з даними "СПАРК-Інтерфакс", зареєстрована в серпні і спеціалізується на оптовій торгівлі алкогольними та іншими напоями. За словами столичного дистриб"ютора, близько місяця тому його компанія переуклала контракт на постачання продукції "Союз-Віктану" з "Алкорус".

За матеріалом КоммерсантЪ-Украина

Зараз ви читаєте новину «Збанкротував один з найбільших виробників горілки в Україні ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі