субота, 25 січня 2020 17:18

Загибла в авіакатастрофі може бути пов'язана з незаконною поставкою зброї в Лівію

Загибла в авіакатастрофі може бути пов'язана з незаконною поставкою зброї в Лівію
Олена Малахова керувала компанією "Скайавіатранс". Фото: "24 канал"

Загибла в катастрофі літака МАУ в Ірані українка Олена Малахова може бути причетна до незаконних постачань зброї до Лівії.

Вона була директоркою компанії "Скайавіатранс", пов'язаною з двома іншими, які фігурували у звітах ООН про таємне постачання зброї до Лівії, пише CNN.

Малахова також є співвласницею фірми Volaris Business, офіс якої розташований в Единбурзі.

Вантажний Іл-76ТД "Скайавіатрансу" був знищений у Лівії під час обстрілу у серпні 2019 року. МЗС України повідомляло, що літак транспортував гуманітарний вантаж. Лівійський генерал Халіфа Хафтар заявляв, що літак доправляв військову техніку для уряду національної згоди, який підтримує ООН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Останній рейс: прощаються із загиблими у авіакатастрофі в Ірані

У звіті ООН за грудень 2019 року експерти дослідили атаку на цей літак. Надто низьке корисне навантаження такого літака та незрозумілі дані у документації можуть свідчити про те, що літак перевозив таємне військове обладнання великого розміру, але малої маси. Це могли бути фюзеляж або крила безпілотників.

Представники лівійського Червоного півмісяця заявили, що не співпрацювали з цими компаніями. Ексменеджер "Скайавіатрансу" із наземного обслуговування Максим Приходько зазначив, що компанія має право на перевезення небезпечних вантажів. Він відмовився коментувати звіт ООН.

За даними сайту Flightradar, Іл-76ТД від травня до серпня 2019 року здійснив понад 30 перельотів між Україною, Туреччиною та Лівією. До цього авіасудно літало між ОАЕ та Єменом, де також триває війна.

Літак регулярного рейсу PS 752 Тегеран - Київ авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" розбився в Ірані 8 січня. Пасажири та члени екіпажу загинули. В авіакомпанії МАУ заявили, що літак був справний, і не припускають помилку екіпажу. Серед загиблих пасажирів українського літака були громадяни Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану, Німеччини, Великої Британії.

Зараз ви читаєте новину «Загибла в авіакатастрофі може бути пов'язана з незаконною поставкою зброї в Лівію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі