субота, 28 лютого 2015 10:46

"Завдання Путіна - залякати опозицію" - перші думки про вбивство Нємцова

"Завдання Путіна - залякати опозицію" - перші думки про вбивство Нємцова
Вбивство Нємцова шокувало світ sobesednik.ru

У ніч з 27 на 28 лютого російський опозиційний політик і Борис Нємцов був застрелений чотирма пострілами впритул у центрі Москви, недалеко від Кремля.

За три години до вбивства Нємцов був в ефірі "Ехо Москви" і закликав йти на марш "Весна" - антивоєнну акцію російської опозиції, заплановану в столиці РФ першого березня.

Перші думки і оцінки наслідків вбивства російського політика:

Глава Держдепу США Джон Керрі: "Я був шокований і засмучений, коли дізнався про грубе вбивство колишнього віце-прем'єр-міністра Росії Бориса Нємцова у центрі Москви..." (Укрінформ).

Письменник Борис Акунін (Чхартішвілі): "Один з найбільш живих людей, кого мені доводилося бачити. І найбезстрашніших. Добра пам'ять. А ви, будьте прокляті, вовкулаки". (Facebook).

Ірина Хакамада: "Дика провокація, свавілля. Напередодні маршу весна. Це - тероризм". (Twitter).

Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков: "Ми знаємо, що він був з дівчиною, ми будемо чекати результатів розслідування офіційних органів, щоб прояснити роль цієї дівчини". (РІА Новини).

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд: "Я шокований вбивством опозиційного лідера Бориса Нємцова. Винні мають понести покарання". (Twitter)

Російський підприємець і політик Костянтин Боровий: "Вбито Борис Нємцов. Немає сумніву, що це відлуння війни в Україні... Головний мотив вбивства - страх злочинців, що обов'язково доведеться відповідати за свої злочини. Загравання з націоналізмом і з націоналістами, неважливо, чи займається цим влада чи опозиція - гра з вогнем. На жаль, цей трагічний випадок тільки початок громадянської війни, яку розпочав Путін, намагаючись зберегти власну владу. Не важливо, хто стріляв, не важливо, чи знайдуть їх чи ні. Ім'я вбивці - Володимир Путін, який нацьковував одних громадян Росії на інших". (Facebook)

Російський опозиційний політик, екс-прем'єр РФ Михайло Касьянов переконаний, що вбивство Нємцова носить політичний характер. "Таким чином Борис заплатив за багато років боротьби заради вільної демократичної Росії", - розповів він в інтерв'ю The Telegraph.

Ліберальний російський політик, історик Володимир Рижков: "Я абсолютно шокований. Це перший випадок політичного вбивства за багато років, вбивства політика федерального масштабу. Ми відвикли від політичних вбивств. Екстраординарна, шокуюча подія. Все це відбувається на тлі "антимайданів", тренувальних таборів для супротивників опозиції, на тлі легалізації фашистського терміну "п'ята колона". У мене немає ніяких конкретних версій події. Політичну відповідальність за подію несе влада". (Meduza)

Політтехнолог Гліб Павловський: "Той, хто їде - не кудись, а на Красну площу, вбивати колишнього члена уряду РФ, лідера опозиції - під ліхтарем і відеокамерами біля стін Кремля, яких там сотні наставлені - проводить політичну демонстрацію. Це звернення до країни і до влади, не слабше від президентського звернення. Не почути його і не відповісти на нього - буде собі дорожче". (Meduza)

Російський політолог Андрій Піонтковський повідомив виданню Фокус, що пов'язує вбивство з опозиційним Маршем миру, який має відбутися 1 березня. "Завдання Путіна - залякати опозицію, а можливо, під час цього маршу спровокувати масові заворушення і розправи над лідерами опозиції. Але я думаю, швидше за все, влада заборонить цей марш. У країні кілька десятків політв'язнів, не секрет, що у ФСБ є списки кількох тисяч чоловік, які повинні бути превентивно заарештовані...

Мені багато разів говорили, що порівнювати Гітлера і Путіна некоректно, але ми переходимо до фашизму у внутрішній політиці. Загроза для опозиціонерів завжди була присутня, але це знакове, демонстративне вбивство, це початок великого терору нашого 1937", - вважає Піонтковський.

Михайло Саакашвілі, глава Дорадчої міжнародної ради реформ при президенті України, екс-президент Грузії: "Я зустрів Бориса Нємцова востаннє кілька днів тому в Києві, в готелі Фермонт. Ми пообідали і він розповів мені про марш, який він із соратниками планував провести в Москві. Абсолютно природно, я запитав його, чи не боїться він за свою безпеку в Росії, особливо зараз. Він відповів, що Путін живе за поняттями і його, як колишню посадову особу, навряд чи посадять надовго...

Після ми ще довго говорили про те, як закінчить Путін і обидва погодилися, що в його поведінці багато паралелей з Мілошевичем, якого війна зробила популярним і вона ж його занапастила. Сьогодні я відразу ж згадав, що за Мілошевича також вбивали опозиціонерів". (Facebook)

Даля Грібаускайте, президент Литви: "Вбивство Бориса Нємцова означає, що Росія провалюється в морок терору проти своїх власних громадян". (Twitter)

Слава Рабинович, бізнесмен: "Ми повернулися до часів Сталіна і Берії. До часів прокурора Вишинського. До ГУЛАГу. До розстрілів НКВД... Це - жахливе вбивство на замовлення. Воно скоєно лиходіями, на замовлення лиходіїв...". (Facebook)

Російський політтехнолог Марат Гельман: "Цікаво, чи будуть судити пропагандонів, які складали різні розстрільні списки? Оголосять 5 колону "поза законом"? Чи викличуть підозрюваних лідерів "Антимайдану"? (Facebook)

Гаррі Каспаров, російський опозиційний діяч: "Божевілля - міркувати, що може "означати" це вбивство, коли все і так ясно. Критикуй Путіна - і твоє життя не буде коштувати ламаного гроша" (Twitter)

The Washington Post наводить у своїй статті слова Станіслава Бєлковського, російського політтехнолога: "Борис Нємцов, на відміну від інших політиків РФ, був чесним. Це тут велика рідкість". Бєлковський вважає, що вбивство стало закономірним продовженням подій минулого року, коли "Кремль випустив зло назовні".

При цьому в інтерв'ю "Ехо Москви" Бєлковський заявив, що сумнівається, що це вбивство прямо служить інтересам Путіна, пише Fox News. "Тут зіграла свою роль атмосфера ненависті, яка склалася протягом минулого року, з моменту анексії Криму", - вважає він.

Соратник Нємцова Володимир Мілов вважає, що це вбивство не буде останнім для російської опозиції. "Це щось нове, але, як не сумно, воно отримає продовження. Тому що така російська реальність тепер", - відзначає Мілов.

Майкл Вайс, оглядач Foreign Policy, головний редактор The Interpreter: "Ім'я ворогам Нємцова - легіон. Він стежив за Якуніним та іншими хлопцями з Пітера. Він колишній кремлівський інсайдер...". (Twitter)

Олаф Кунс, кореспондент голландського телеканалу RTL: "Борис Нємцов був гострим і відомим критиком Володимира Путіна. Часи стають все темнішими". (Twitter)

Марк Адоманіс, оглядач американського Forbes: "Маса версій вбивства, і всі - від жахливих до ще жахливіших". (Twitter)

Девід Кліон, редактор World Politics Review: "Вбивство Нємцова (скоріше за все) означає наступне: якщо у вас є найменші опозиційні симпатії, забирайтеся з Росії". (Twitter)

Леонід Бершидський, колумніст Bloomberg: "Смерть буває підтвердженням того, що ми говорили за життя. Борис, ти був правий". (Twitter)

Bloomberg цитує Іллю Яшина, який повідомив, що перед смертю Борис Нємцов працював над "доповіддю про керівника РФ Володимира Путіна і участь Росії в конфлікті в Україні".

Журналіст Associated Press Дмитро Закс вказує: підконтрольні Кремлю телеканали поспішили повідомити, що Нємцов був застрелений, коли прогулювався з "молодою жінкою з Києва".

Зараз ви читаєте новину «"Завдання Путіна - залякати опозицію" - перші думки про вбивство Нємцова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі