четвер, 27 січня 2022 18:10

"Захворюваність на Covid-19 ростиме": прогноз інфекціоніста

"Захворюваність на Covid-19 ростиме": прогноз інфекціоніста
"Найбільше занепокоєння від Омікрону – здатність дуже швидко розповсюджуватися. Це може формувати вибухоподібну захворюваність", говорить Юрій Жигарєв. Фото: https://www.facebook.com/Dr.Zhihariev

В Україні протягом наступних двох тижнів зростатиме захворюваність на коронавірус, свідчить Прогноз розвитку Covid-19 на 27 січня - 8 лютого, який опублікувала Національна академія наук України. Середня кількість нових випадків за добу протягом тижня 26 січня – 1 лютого дорівнюватиме 29 878, згідно з прогнозними обчисленнями. Протягом тижня 2-8 лютого – 39 241.

За останні тижні заповненість лікарень зросла до 31%, хоча рівень смертності через Covid-19 поки що продовжує незначне зниження. Середня кількість нових випадків інфікування збільшилась до 18 987 осіб на день. Середня кількість летальних випадків становить 125 смертей на день у середньому за останній тиждень.

Для варіанту вірусу Омікрон характерне більш швидке розповсюдження. Можна говорити про доцільність дистанційного навчання у школах – принаймні на місяць, про це Gazeta.ua розповів інфекціоніст Юрій Жигарєв.

"Прогнози робити важко. Ріст буде – приблизно місяць. Але про кількість хворих говорити непросто. Бо для варіанту Омікрон характерне більш швидке розповсюдження. Є такий феномен суперрозповсюджувач: одна людина може заразити 10-20 людей, навіть вакцинованих. З іншого боку, по США бачимо, що була швидка динаміка зростання і різкий спад. У деяких країнах інша динаміка. Все залежить від кількості інфікованих, вакцинованих, колективного імунітету", – говорить Жигарєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арахамія готовий йти до військкомату, Радуцький – до тероборони: як у Раді готуються до ймовірного наступу Росії

У масштабному локдауні інфекціоніст не бачить сенсу:

"Треба дивитися по динаміці. Якщо система охорони здоров'я буде перевантажена, тоді можна про це говорити. Але на сьогодні таких перспектив не бачу. Стосовно шкіл і дистанційного навчання – в цьому може бути сенс. Принаймні на місяць. Бо школярі дають великий поштовх хворобі, мають багато соціальних контактів".

Зараз можемо реагувати на нові загрози краще, ніж на початку пандемії, додає Жигарєв.

"Лікарі більш готові, інформації більше. Маємо ефективні противірусні препарати. Кисню набагато більше. Набагато краще готові до будь-якої ситуації, ніж навіть рік тому. Інша справа – скільки буде хворих загалом. Якщо важкий грип, то людина теж потребуватиме госпіталізації і кисню. У нас є інші респіраторні захворювання. Але позитив Омікрону в тому, що він формує більш сприятливий перебіг і менше важких випадків. Важких стаціонарних хворих багато не очікую", – наголошує лікар.

Ми не убезпечені від нових варіантів вірусу, говорить інфекціоніст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Позитиву, окрім ПЛР-тесту": як Зеленського вітали з днем народження

"Найбільше занепокоєння від Омікрону – здатність дуже швидко розповсюджуватися. Це може формувати вибухоподібну захворюваність. Просто можемо не встигати реагувати на ситуацію. Якщо буде комбінація Омікрону з його інфекційністю і Дельти – із здатністю формувати більш важкий перебіг – можемо мати небезпечний варіант вірусу. Тому ВООЗ кваліфікувала Омікрон як варіант, який викликає занепокоєння", – говорить Жигарєв.

Нічого кращого за маски та соціальне дистанціювання ми поки не винайшли, розповідає лікар.

"Може вони не такі ефективні, як нам би хотілося. Але вони працюють", – розповідає Жигарєв.

За добу 26 січня в Україні виявили 32 393 нових підтверджених випадків Covid-19. І це новий рекорд січня. У лікарні потрапили 3016 пацієнтів, померли 154, одужали - 5237.

Зараз ви читаєте новину «"Захворюваність на Covid-19 ростиме": прогноз інфекціоніста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі