четвер, 19 травня 2016 23:06

За "ребрендинг" міст доведеться заплатити кожному українцю

За "ребрендинг" міст доведеться заплатити кожному українцю

Казні, підприємцям і пересічним українцям географічний "ребрендинг" обійдеться у чималу суму. Перейменування обласного центру - це як мінімум в 1 млрд грн.

Крім того, за словами юриста компанії "Публічний аудит" Володимира Тарчинського, знайдуться і ті, хто на цьому може заробити, передає UBR.ua.

Експерт зазначає, що на перший погляд нескладна процедура перейменування автоматично формує цілий "обмінний" список, в який потрапляють документи, печатки, покажчики, таблички, карти та інше.

Тарчинський проаналізував середній "бюджет" таких оновлень, взявши за приклад столичну вулицю Фрунзе, яка в минулому році стала Кирилівською.

"По-перше, потрібні нові номерні таблички на будинку. Кожна коштує близько 360 грн., Тобто, на 200 тамтешніх будинків знадобиться 72 тис. грн. По-друге, потрібно міняти дорожні покажчики. 24 перехрестя на колишній Фрунзе "потягнуть" ще на 12 тис. грн. (400-500 грн. за кожен знак). По-третє, підприємцям, які працюють на цій вулиці, потрібно буде вносити зміни в реєстраційні документи (24 грн. для ПП, 60 грн. для юридичних осіб), а громадянам, які там проживають - в документи на нерухомість (адмінсбор за коригування в Держреєстрі - 60 грн., в БТІ - 30 грн.). На близько 1 тис. квартир, які є на нинішній Кирилівській це 100 тис. грн. Але в даному випадку справа не тільки в грошах, але і в тяганині - громадянам доведеться витратити чимало часу на черзі ", - розповів експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україну декомунізували на третину

Крім того, він звернув увагу на те, то у випадку з перейменуванням міст все набагато складніше.

Зокрема, Тарчинський зазначає, що кожному державному або комунальному закладу доведеться поміняти печатки та бланки, а це як мінімум, по 1 тис. грн. на компанію. Плюс - десятки дорожніх покажчиків по 500 грн. за штуку.

"За "ребрендинг" того ж Дніпропетровська доведеться заплатити, як мінімум, 1 млн грн", - вважає юрист "Публічного аудиту".

І це тільки витрати з державного та місцевого бюджетів на такі "дрібниці" як бланки, печатки та інше.

"Населений пункт поменше, скажімо, той же Кіровоград, який також хочуть перейменувати, заплатить за "канцелярію" 500-800 тис. грн. Ці гроші освоять поліграфісти та фірми, що спеціалізуються на виготовленні табличок", - уточнив Тарчинський.

Окремо заплатять підприємці, яким також доведеться міняти печатки, коригувати реєстраційні документи та інше.

"У Дніпропетровську працює 110 тис. бізнесменів. У цілому вони заплатять за нову назву свого міста до 2,5 млн грн", - вирахував Тарчинський.

Плюс - близько 100 грн. віднесе чиновникам кожна дніпропетровська сім'я за внесення змін до документів на нерухомість.

За словами експерта, окремим пунктом чималих витрат стане заміна документів - паспортів, прав, атестатів та іншого. Сама процедура коштує недорого - до 100 грн. Але, можливі величезні черги і плутанина. Тим більше, що внесення змін до паспортних даних від Міграційної служби передали місцевій владі, а ті ще не встигли реформувати відповідні служби.

Тарчинський звертає увагу, що на цьому тлі не виключена поява армії "вирішувачів", які будуть продавати місця в чергах і домовлятися про прискорену заміну документів за винагороду. І громадяни, яким терміново знадобитися оновити папери, скажімо, щоб продати житло, швидше за все, будуть змушені платити.

В результаті місто-мільйонник рівня Дніпропетровська цілком може витрати на нове ім'я від 1 млрд грн до 10 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «За "ребрендинг" міст доведеться заплатити кожному українцю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі