середа, 13 червня 2007 19:21

За день протистояння у Палестині загинуло 30 людей

В ході зіткнень, що проходять в секторі Газа між озброєними угрупуваннями Фатха і Хамаса, в середу, 13 червня, загинули близько 30 чоловік, серед яких співробітник близькосхідного агентства ООН у справах допомоги палестинським біженцям (UNRWA) і 13 прихильників ФАТХ, пише ізраїльська Ha"aretz.
 
Крім того, в місті Хан Юніс (Khan Yunis) на півдні сектора, озброєні прихильники ХАМАСа підірвали тисячокілограмову бомбу під штабом "Служби превентивної безпеки", підконтрольної президентові Махмуду Аббасу.
 
За даними агентства AFP, при цьому загинули більше 12 чоловік, а число поранених складає декілька десятків. З свого боку, Ha"aretz, посилаючись на лікарів, повідомляє про одного убитого і вісьмох поранених. Місто Хан Юніс знаходиться повністю під владою ХАМАСу.
 
У місті Газа бойовики ХАМАСу обстріляли мирну демонстрацію, організовану єгипетськими парламентерами, прибулими на місце з метою допомогти улагодити конфлікт, що розростається. У демонстрації взяли участь більше 1000 чоловік, зокрема жінок і дітей, які вимагали "припинити вбивства". В результаті нападу бойовиків ХАМАСу на демонстрантів загинула одна людина і ще 14 отримали поранення.
 
За інформацією лікарів місцевих лікарень, кількість загиблих в секторі Гази за останні 4 дні, до ранку 13 червня досягла 53 чоловік. Нагадаємо, що члени ХАМАСу звинувачують ФАТХ та сили безпеки, що підконтрольні президенту Махмуду Аббасу,  в корупції, стверджуючи, що серед їх співробітників повно злочинців.
 
За даними Ha"aretz, після бойових дій ХАМАС взяв під контроль північні, південні і центральні райони сектора Газа. ФАТХ продовжує займати ряд ключових об"єктів в самій Газі, проте у вівторок, 12 червня, бойовикам ХАМАСу вдалося штурмом взяти штаб-квартиру ФАТХ, розташовану в місті.
 
Махмуд Аббас назвав те, що відбувається "безумством" і звернувся до лідера ХАМАСу Халеда Машаля з вимогою припинити насильство. У телефонній розмові з Машалем Аббас поклав відповідальність за те, що відбувається "на всіх тих, хто стріляє".

У вівторок, 12 червня, члени кабінету міністрів Палестинської автономії від партії ФАТХ заявили, що тимчасово припиняють свою роботу в уряді національної єдності Палестинської автономії.
 
З свого боку, одне з угрупувань ХАМАСа - "Бригади Ізеддіна аль-Кассама" - в середу, 13 червня, пред"явила прихильникам ФАТХа в секторі Газа ультиматум з вимогою скласти зброю і припинити будь-який опір до 19 годин за місцевим часом п"ятниці, 15 червня. www.lenta.ru
Зараз ви читаєте новину «За день протистояння у Палестині загинуло 30 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі