субота, 28 вересня 2024 18:27

Все більше дітей середнього та старшого шкільного віку виявляють симптоми інтернет-залежності: дослідження ВООЗ

Все більше дітей середнього та старшого шкільного віку виявляють симптоми інтернет-залежності: дослідження ВООЗ
Все більше дітей середнього та старшого шкільного віку виявляють симптоми інтернет-залежності: дослідження ВООЗ. Фото: phoneinfo8.info

Рівень проблемного використання підлітками соціальних мереж та інтернет-ігор різко зріс у світі.

У 2018 році цей показник становив 7%, а до 2022 року він зріс до 11%. Зокрема, дедалі більше дітей середнього та старшого шкільного віку мають симптоми залежності від інтернету, за даними Європейського регіонального бюро ВООЗ.

У дослідженні взяли участь майже 280 тисяч підлітків віком 11, 13 та 15 років із 44 країн та регіонів, серед яких Австрія, Бельгія, Канада, Кіпр, Естонія, Ісландія, Казахстан і Вірменія. Українські підлітки участі в опитуванні не брали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Взимку в Україні може бути криза в галузі охорони здоров'я - ВООЗ

За результатами дослідження, кожен десятий підліток 11% виявив ознаки проблемної поведінки у соціальних мережах, стикаючись із труднощами контролю над їх використанням та відчуваючи негативні наслідки. Цей показник вищий серед дівчат 13% порівняно з хлопцями 9%.

ВООЗ називає ці дані "різким зростанням". У 2018 році лише 7% підлітків виявляли симптоми інтернет-залежності.

"Це викликає гостре занепокоєння щодо впливу цифрових технологій на психічне здоров'я та благополуччя молоді", - йдеться у повідомленні організації.

Понад 36% підлітків повідомили, що підтримують постійний зв'язок із друзями через соціальні мережі, причому найвищі показники спостерігаються серед 15-річних дівчаток 44%. Також третина 34% підлітків грають у цифрові ігри щодня. 12% підлітків знаходяться в зоні ризику проблемної залежності від ігор, і хлопці частіше демонструють ознаки проблемних ігор, ніж дівчата 16% проти 7%.

"У звіті проблемне використання соціальних мереж визначається як поведінка, що характеризується симптомами, схожими на залежність. До них належать нездатність контролювати час, проведений у соціальних мережах, нехтування іншими заняттями на їх користь, а також зіткнення з негативними наслідками у повсякденному житті", - зазначає ВООЗ.

Регіональний директор ВООЗ у Європі Ганс Анрі П. Клюге підкреслює важливість освіти в галузі цифрової грамотності, яка, за його словами, залишається недостатньо розвиненою в багатьох країнах. Він наголошує на необхідності негайних та послідовних дій для підтримки підлітків у боротьбі з небезпечним використанням соціальних мереж, що призводить до негативних наслідків для їхнього психічного здоров'я.

"Очевидно, що нам потрібні негайні та послідовні дії, щоб допомогти підліткам переламати ситуацію з потенційно небезпечним використанням соціальних мереж, яке, як було показано, призводить до депресії, знущань, тривожності та поганої успішності", - заявив Клюге.

Масштабний огляд досліджень на тему шкідливого впливу мобільних телефонів було проведено під керівництвом Австралійського агентства з радіаційного захисту та ядерної безпеки (Arpansa).

Науковці розглянули понад 5000 досліджень, з яких 63 визнані найбільш відповідними з наукового погляду, які були проведені від 1994 до 2022 року.

Огляд не виявив загального зв'язку між використанням мобільного телефону та раком мозку. Також не виявлено жодного зв'язку з тривалим (протягом 10 років або більше) використанням телефону. Час, проведений з телефоном, також не мав жодного впливу.

Зараз ви читаєте новину «Все більше дітей середнього та старшого шкільного віку виявляють симптоми інтернет-залежності: дослідження ВООЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі