вівторок, 10 вересня 2019 10:07

Військові злочини за межею лінії зіткнення залишаться поза увагою прокуратури

Військові злочини за межею лінії зіткнення залишаться поза увагою прокуратури
Прокурор не повідомив, хто візьметься за злочини поза межею лінії зіткнення. Фото:newsone.ua

Військову прокуратору України розділять на два напрями.

За тим, як розслідують злочини за лінією зіткнення, ніхто наглядати не буде, повідомив генеральний прокурор України Руслан Рябошапка.

"Є у нас думка — зробити два важливих спеціалізованих блоки в рамках Генпрокуратури. Перший — це процесуальне керівництво тих злочинів, які вчиняються безпосередньо на лінії конфлікту, на лінії розмежування, оскільки там є своя специфіка. Другий блок питань — це злочини у сфері національної безпеки та оборони. Я хотів би ввести в Офісі генпрокурора спеціальний напрям спеціальних прокурорів, які досліджуватимуть злочини, про які ми чули — це і Укроборонпром, вибухи на складах, інші провадження, які пов'язані з тим, що у країни крали, тоді як країна була на війні", сказав генпрокурор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екс-нардеп Святаш вимагає від генпрокурора Рябошапки розслідувати участь правоохоронців у рейдерстві

Рябошапка не повідомив, хто візьметься за злочини поза межею лінії зіткнення і ті, які не входять до концепції "оборонної сфери". Це дезертирство, самовільне залишення служби, викрадення зброї, втрата військового майна, розголошення військових документів, посадові злочини військових, злочини військових проти життя та здоров'я особи (вбивство, доведення до самогубства, тілесні ушкодження).

Військові прокурори заходу, центру та півдня (без військових прокурорів АТО) за останні 5 років направили до суду 11 тис. кримінальних проваджень.

Зараз суди розглядають майже 3 тис. кримінальних проваджень. 10% із них підтримують прокурори окупованої території. Решта — у провадженні військових прокурорів західного, центрального і південного регіонів (не пов'язаних із лінією розмежування). Рябошапка заявив, що їх хочуть ліквідувати.

Науково-експертне управління ВР, яке провело юридичну експертизу президентського законопроекту №1032, звертає увагу нардепів на те, що автор законопроекту не надає аргументів на користь свого рішення — ліквідувати військову прокуратуру, хоча Регламент вимагає цього обґрунтування.

Генпрокурор Рябошапка також не має відповіді на це. За його словами, пропонується частково залишити інститут військової прокуратури, при цьому позбавити прокурорів військового звання і перевести на цивільну службу. Але сама мета ліквідації військової прокуратури на фоні військових дій РФ проти України залишається неозвученою.

Мінфін попереджає, що пропозиція переведення прокурорів із військових на цивільних коштуватиме щонайменше 700 млн грн додаткових коштів. Адже позбавлення військових прокурорів звання, навіть із залишенням в органах прокуратури призведе до вимушених компенсаційних виплат.
На цю репліку Мінфіну Рябошапка також відповіді не мав. Засідання Комітету перенесли на сьогодні на 9:00.

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка планує провести аудит справ про скоєні під час Революції гідності злочини. На сьогодні генпрокурор уже провів декілька зустрічей із Сергієм Горбатюком — керівником управління спецрозслідувань, яке веде справи про злочини на Майдані.

Зараз ви читаєте новину «Військові злочини за межею лінії зіткнення залишаться поза увагою прокуратури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі