четвер, 22 березня 2012 18:59

Влада Маріуполя торгувала ділянками біля моря за підробленими документами
9

Фото: Фото: Тетяна Заровна
вул. Айвазовського 3
ул. Айвазовського 5
Село Виноградне

21 березня Донецький апеляційний адмінсуд визнав незаконним торішнє рішення сільради Виноградне. Згідно з ним, частину землі на узбережжі Азовського моря передали сусідньому місту Маріуполю.

Чотири роки тому маріупольська влада розподілила наділи, які є частиною водоохоронної смуги села Виноградне, маріупольцям, які "дуже потребують". У число щасливчиків потрапили члени сімей високопоставлених чиновників, а також громадяни, які взагалі не зверталися до міськради за отриманням землі.

Це означає, що сесія Маріупольської міськради незаконно роздала 54 ділянки біля моря поблизу села Виноградне, причому сталося це ще в 2008 році. Факт виділення ділянок за підробленими документами зараз розслідує прокуратура Новоазовського району.

"Ціна цієї земельної афери $ 1,2 млн, - розповів депутат Новоазовської райради Василь Коваленко. - Маріуполь спершу свавільно приєднав до себе шматок прибережної смуги, потім в рекордні терміни на кожну ділянку були оформлені держакти і незабаром через агентства нерухомості оптом і в роздріб майже вся ця земля виявилася продана. До цих пір по маріупольському телебаченню можна чути рекламу: продам ділянку в районі Виноградного, ціна - 1,9 - 2,2 тис. доларів за 100 кв. м у моря".

За його словами, керівництво Маріуполя діяло укупі з природоохоронною прокуратурою та управлінням земресурсів, тому що державну землю в рекреаційній зоні взагалі не можна приватизувати.

"А були присвоєні не тільки 5,4 га в Новоазовському районі, але і 80 соток на території Маріуполя - всього 62 ділянки. Забудувавши віллами узбережжя в межі Маріуполя, маріупольські чиновники від жадібності залізли на територію Новоазовського району. Їм плювати, що забудова берегової лінії призводить до екологічної катастрофи.

Дії місцевої влади привели до протестів жителів Виноградного. 4 лютого 200 чоловік вийшли на мітинг під гаслами "Наш голова - злодій" та "Поверніть нашу землю", - зауважив Коваленко.

Місцеві селяни вважають, що забудова пляжів призведе до загрози затоплення 500 дворів. Через котеджі, які за останні чотири роки "виросли" вздовж берега на вулиці Айвазовського (Ордженікідзевський р-н Маріуполя), уже спорожнів десяток помешкань в сусідньому селищі Ляпіна.

"Той шматок землі, який привласнив Маріуполь - це наш природний фільтр. Забудова берега біля Ляпіна порушила дренажну систему і перетворила селище в болото, подвір'я поросли очеретом", - поскаржився житель села Виноградне Олексій Пациора.

Мер Маріуполя обіцяв жителям Виноградного 1,5 млн. грн. на спорудження дренажу.

Маріупольська міськрада встигла заручитися підтримкою народних депутатів і розтратила 200 тисяч бюджетних гривень на розробку техдокументації з утвердження кордонів між Маріуполем і Виноградним.

"20 грудня минулого року, поки цю земельну суперечку розглядався в судах, Володимир Литвин підписав постанову ВСУ про зміну кордонів між Маріуполем і Новоазовським районом. Такий результат лобіювання незаконних рішень на рівні Києва", - прокоментував юрист Василь Гнатюк.

Зараз ви читаєте новину «Влада Маріуполя торгувала ділянками біля моря за підробленими документами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі