середа, 10 березня 2010 13:46

Візит віце-президента США до Ізраїлю зіпсував скандал

Візит віце-президента США до Ізраїлю зіпсував скандал

Перший день переговорів віце-президента США Джо Байдена, який прибув до Ізраїлю на переговори з близькосхідного врегулювання, закінчився скандалом. Невдоволення США викликало рішення Ізраїлю про будівництво в арабській частині Єрусалиму 1600 домогосподарств.

Про ці плани було оголошено наступного дня після того, як спецпосланець президента США по Близькому Сходу Джордж Мітчелл заявив, що лідери Ізраїлю і Палестинської національної адміністрації погодилися почати непрямі мирні переговори з метою наступного відновлення прямого діалогу.

Американський віце-президент осудив це рішення. Позицію Вашингтона Байден пояснив так: США готові надати підтримку тієї сторони конфлікту, яка буде готова "ризикувати заради миру". Але склалося враження, що уряд Ізраїлю пішов на інший ризик: під час перебування Байдена в Єрусалимі МВС Ізраїлю оголосило про затвердження будівництва 1600 одиниць житла в ультрарелігійному районі Рамат-Шломо в Східному Єрусалимі.

"Дата прийняття цього рішення саме зараз, напередодні початку непрямих переговорів, є саме тим кроком, який підриває довіру, так нам зараз необхідну, і йде врозріз з тими конструктивними дискусіями, які були у мене тут в Ізраїлі", - також відзначив він.

Ізраїльському прем"єр-міністру довелося виправдовуватися.

"Ніхто не прагнув поставити вас в скрутне становище або підірвати ваш візит. Ви - справжній друг Ізраїлю", - запевнив він Байдена.

Голова уряду звернувся до міністра внутрішніх справ Елі Ішаю з проханням призупинити "несвоєчасне" рішення про будівництво в районі Рамат-Шломо.

ЗМІ відзначають, що після дружнього обіду "без краваток" разом з дружинами віце-президента США і прем"єр-міністра Ізраїлю різка відповідь Байдена з приводу будівництва в Східному Єрусалимі і вибачення Нетаньяху звучали особливо недоречно.

NEWSru

Зараз ви читаєте новину «Візит віце-президента США до Ізраїлю зіпсував скандал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі