неділя, 28 травня 2023 07:00

"Вирок не відповідає ситуації. Але проблема в законодавстві" – Нєбитов про справу вбивства Кирила Тлявова

"Вирок не відповідає ситуації. Але проблема в законодавстві" – Нєбитов про справу вбивства Кирила Тлявова
"Для мене головне, щоб будь-який поліцейський знав – що за порушення отримає покарання. Що ніхто нікого не покриватиме", сказав Андрій Нєбитов. Фото: Тарас Подолян

Переяславський міський суд виніс вироки у справі про вбивство пʼятирічного Кирила Тлявова. Суспільство обурило покарання, яке отримали колишні поліцейські та цивільні, що скоїли злочин.

Вирок не відповідає ситуації, однак проблема у законодавстві. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав начальник Головного управління Національної поліції в Київській області Андрій Нєбитов.

"Як юрист задоволений, що процес хоч і був тривалий, але люди отримали покарання. Щодо вироків – їх засудили за статтею 119 – це ненавмисне вбивство. Вони таким чином "розважалися". І я тоді казав – фактично це розслідували місцеві поліцейські. Хлопчика привезли до лікарні і його однолітки сказали, що він просто впав і вдарився. Вже потім виявили отвір від кулі", – сказав Нєбитов.

Всі сторони процесу подаватимуть апеляцію, наголосив начальник Головного управління поліції Київщини.

"Слідчі Державного бюро розслідувань кваліфікували дії за статтею 296 частина четверта – хуліганство вчинене з вогнепальною зброєю. Вона більш тяжка. Але, на жаль, суд прийшов до висновку, що цих дій не було і засудив лише за ненавмисне вбивство. За цією статтею передбачається обмеження волі до 5 років або позбавлення волі до того ж терміну. Дали чотири роки, максимально можна було застосувати п'ять. Це наша норма законодавства. Є питання, чому не доведене хуліганство. Хоча я бачив виступ прокурора, він вважає, що в суді довели, що є склад цього злочину. Найголовніше – всі сторони процесу подаватимуть апеляцію. Прокуратура не погоджується з м'якістю. Обвинувачені не згодні, бо напевно вважають себе невинними. Цей процес буде продовжуватися. Добре, що винні несуть покарання. Але якщо суспільство не погоджується з вироком, треба розуміти, що такий зараз закон, і в такому випадку його треба змінювати", – уточнив Нєбитов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бабуся Кирила Тлявова обурилася рішенням суду

Цей вирок не відповідає ситуації, наголосив начальник Головного управління поліції Київщини.

"Мені не далека ця родина. Ми продовжуємо спілкуватися і з бабусею, і з матір'ю. Я бачив, як поліцейські вели себе після затримання – нахабно. Хоча трапилася біда через їх легковажність. Це випадок, який на жаль привів до трагічної смерті дитини і вони повинні нести справедливе покарання. Для мене головне, щоб будь-який поліцейський знав – що за порушення отримає покарання. Що ніхто нікого не покриватиме. Тут не може бути якоїсь "солідарності", – додав Нєбитов.

Щодо поліції через такі резонансні справи виникає багато негативу в суспільстві, але над зміною системи працюють, пояснив начальник Головного управління поліції Київщини.

"Правоохоронці – це не тільки поліцейські. Те ж Держрибагентство – теж правоохоронці. Але такого резонансу немає. Просто поліція найбільше з суспільством контактує. Так, звісно, є багато негативу і багато треба виправляти. Але ми йдемо у правильному напрямку, щоб дійсно заслуговували звання захисників наших громадян. Я спілкуюся з іноземними колегами, і у них теж багато проблем. У Штатах поліцейські вбивають до тисячі людей за рік. За свою службу у поліції Київщини ми застрелили двох. Одного – з розбійного нападу. Бандити увірвалися у будівлю, почали стріляти по спецназу. І під час воєнного стану. Був виклик, що людина погрожує сусіду рушницею. Він почав стріляти у наряд. Ті застосували автоматичну зброю", – сказав Нєбитов.

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд оголосив вирок у справі вбивства пʼятирічного Кирила Тлявова, в якого влучила куля наприкінці травня 2019 року. Колишньому поліцейському Івану Приходьку призначили чотири роки позбавлення волі за неумисне вбивство. При цьому суд ухвалив врахувати його строк перебування під вартою (фігуранта відпустили під домашній арешт у грудні 2022 року). Також Приходько повинен сплатити мільйон гривень моральної шкоди родичам загиблого хлопчика: 800 тис. грн – батькам Кирила, 200 тис. грн – бабусі. Крім того, з обвинуваченого стягнуть понад 135 тис. грн на користь держави.

Правоохоронцю Володимиру Петровцю призначили випробувальний термін на два роки за зберігання патронів. Суд виправдав двох інших фігурантів справи, які були поруч із Приходьком і Петровцем на момент влучання кулі в дитину. Ідеться про Дмитра Кривошея та сина Володимира Петровця, який на момент скоєння злочину був неповнолітнім.

В Офісі генпрокурора України повідомили, що ювенальні прокурори оскаржать вирок суду.

Зараз ви читаєте новину «"Вирок не відповідає ситуації. Але проблема в законодавстві" – Нєбитов про справу вбивства Кирила Тлявова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі