вівторок, 27 листопада 2012 21:26

Вилучити органи без згоди людини неможливо — медик

Вилучити органи без згоди людини неможливо — медик
Руслан Салютін Фото: surgery.org.ua

Думки про те, що лікарі без згоди людей вилучатимуть органи, якщо в Україні діятиме система, що дозволяє використовувати органи після смерті людини, є нісенітницею. Таку думку висловив у коментарі кореспонденту Gazeta.ua директор Координаційного центру трансплантології органів, тканин і клітин МОЗ України Руслан Салютін.

Також він виключає, що людей можуть спеціально ловити на вулицях для вилучення органів. За його словами, українцям не має чого боятися. Адже історії про чорних трансплантологів є лише "страшилками" розтиражованими ЗМІ.

"Якщо у нас буде достатня кількість потенційних донорів, які будуть повністю перекривати потреби населення України, то який сенс ловити людей на вулиці, щоб їх вбивати і витягувати органи. Для того, щоб це робити необхідно мати певне злочинне угруповання, яке має складатися з достатньо великої кількості людей, в тому числі і трансплантологів. Потрібна буде певна установа, у якій це робитимуть", - розповів медик.

За його словами, у операціях з трансплантології у померлої людини має бути задіяно 30-40 фахівців-лікарів. Виконати операцію з пересадки органів можна після того, як підібрали необхідного донора та реципієнта. Вони мають підходили по груповій приналежності і тканинній сумісності.

"Вилучення анатомічного матеріалу можливо тільки у тих людей, які визнанні померлими. За законодавством людина вважається мертвою на момент фіксування у неї смерті мозку. А смерть мозку фіксує бригада лікарів, яка складається з 5-6 фахівців вищої категорії. Також з фіксуванням методів інструментальної діагностики. Тобто підмовити всіх підписати фальшивий висновок про смерть неможливо, бо не всіх людей можна підкупити", - зауважив Салютін.

Він зазначив, що така операція коштуватиме дуже дорого.

"Навіщо це робити, якщо таку операцію можна зробити, наприклад, у Білорусії за 40 - 50 тисяч доларів. Або поїхати у Пакистан, де офіційно дозволена торгівля органами від живого донора і виконати там трансплантацію", - додав Салютін.

Нагадаємо, нещодавно Міністерство охорони здоров'я передало у Верховну Раду концепцію законопроекту, що дозволяє використовувати органи українців після їх смерті, якщо вони не написали відмови від цього за життя.

Зараз ви читаєте новину «Вилучити органи без згоди людини неможливо — медик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі