середа, 07 червня 2023 09:55

Спецтема: Війна Росії проти України

"Відкривається більше варіантів" – Росія боїться українського наступу
5

Росія боїться, що не може себе захистити. Тому вони підірвали Каховську ГЕС – це елемент паніки
Фото: Скріншот з відео Володимира Зеленського
ЗСУ здійснили обмежене просування на північ і південний захід від Бахмута
ЗСУ, ймовірно, просунулися на південний захід від Великої Новосілки та в межах 1,5 км на північний захід від Сторожевого
Росія знімає зі зберігання застарілі танки Т-54 та Т-55
Те, наскільки "Вагнер" буде підкорятися МО Росії, стане ключовим фактором у конфлікті протягом наступних тижнів

На фронті за останні 48 год. значно активізувалися бої на багатьох ділянках. Зокрема на тих, які протягом кількох місяців були спокійними, повідомило 6 червня міністерство оборони Великої Британії. Свіжі карти американського Інституту вивчення війни свідчать, що Збройні сили України значно просунулися на фронті на Бахмутському напрямку. Наші воїни досягли успіхів під час контратак на півдні країни та на Донбасі. Ситуація у Харківській та Луганській областях залишається напруженою. Що відбувається на фронті – у матеріалі Gazeta.ua.

ЗСУ просуваються на фронті

ЗСУ здійснили обмежене просування на північ і південний захід від Бахмута Донецької області. Захисники ведуть наступальні операції на східному фронті в районі міста-фортеці і просунулися на 200-1600 м у напрямку Оріхово-Василівки, а також від 100 до 700 м біля Іванівського та Кліщіївки. Просування від 300 м до 1 км в напрямку Залізнянського та Богданівки підтвердив речник Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий.

Російські війська тим часом безуспішно атакували ЗСУ поблизу Невельського та Мар'їнки. Українські сили здійснили наземні атаки поблизу Опитного та Водяного. ЗСУ здійснили наземні атаки поблизу Первомайського. У російському міноборони повідомили, що підрозділи чеченського спецназу "Ахмат" продовжили наступальні дії поблизу Мар'їнки на Донбасі.

ЗСУ досягли обмежених тактичних успіхів

Українські сили продовжують контрнаступ у західній частині Донецької та східній Запорізької областей. ЗСУ досягли обмежених тактичних успіхів протягом минулої доби.

Геолокаційні кадри від 4 і 5 червня свідчать, що ЗСУ, ймовірно, просунулися на південний захід від Великої Новосілки та в межах 1,5 км на північний захід від Сторожевого. Українські війська форсували річку Шайтанку та вели штурм біля Новодонецького. Росіяни повідомляли, що ЗСУ витіснили їх з Новодонецького.

Росія також продовжує ракетні атаки по країні. Зокрема, у ніч проти 6 червня ворог застосував 35 крилатих ракет. Усі були знищені в повітрі нашими захисниками. Росія завдала чотирьох ракетних та 64 авіаційних ударів, здійснила 64 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Окрім зруйнованої інфраструктури, постраждали мирні люди, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів залишається дуже високою

"Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається дуже високою. На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог завдав ракетного удару по місту Харків, застосувавши три ракети типу С-300. Завдав авіаційних ударів в районах Середина-Буда Сумської області та Огірцеве і Гатище Харківської області", – наголосив Генштаб.

В російських рядах почалася ворожнеча

У той час як українці просуваються на фронті, в російські армії продовжуються і посилюються конфлікти. Відносини між ЧВК "Вагнер" та Міноборони РФ погіршилися до безпрецедентного рівня, повідомляє розвідка Британії. Пригожин, заявив, що армія навмисно використовувала смертоносну силу проти "вагнерівців". Розвідка Британії зазначає, що через нестачу резервних частин у Росії, реакція ПВК "Вагнер" на дії Міноборони стане ключовим фактором у конфлікті протягом наступних тижнів.

"Більшість "вагнерівців" наразі виведені з Бахмута. Оскільки в Росії не вистачає резервних підрозділів, те, наскільки "Вагнер" буде підкорятися МО Росії, стане ключовим фактором у конфлікті протягом наступних тижнів", – підкреслили у розвідці Британії.

Пригожин публічно заявив про те, що ЗСУ прорвали фланги, за які відповідали регулярні війська армії Росії

Цей конфлікт став публічним ще весною. Нещодавно пресслужба Пригожина опублікувала відео, на якому бойовик ПВК "Вагнер" допитує російського військового. Він зізнався на камеру, що наказав своєму підрозділу обстріляти автомобіль "вагнерівців" через власну "особисту неприязнь" до них. До цього Пригожин вчергове розкритикував режим лідера країни-агресорки РФ Володимира Путіна та його бюрократичну машину через те що, не отримав обіцяну Кремлем нагороду за нібито "захоплення" Бахмута. Пригожин публічно заявив про те, що ЗСУ прорвали фланги, за які відповідали регулярні війська армії Росії.

Представник Головного управління розвідки міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що публічні конфлікти між власником так званої ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним з міністром оборони Росії Сергієм Шойгу та головою Генштабу армії РФ Валерієм Гєрасімовим свідчать про їхній страх відповідальності за неминучу геополітичну поразку.

"Росія боїться поразки"

Іван Січень, військовий аналітик:

"Уже декілька днів йдуть напружені бої на кількох напрямках. Росія вважає, що це - початок великого контрнаступу. РФ набудувала дуже багато оборонних споруд, їх прорвати важко, але ми це робимо. І Росія боїться, що не може себе захистити. Тому вони підірвали Каховську ГЕС – це елемент паніки. Вони намагаються зробити так, щоб Україна не могла форсувати Дніпро. Принаймні біля Херсону. По самій греблі йшла дорога і по ній можна було переправитися. Окупанти цю можливість ліквідували. Але по суті їм це нічого не дасть у військовому плані. Заболочена місцевість ускладнить шлях, але не настільки сильно.

Тепер відкривається більше варіантів

Крім того, затоплення знесло всі укріплення росіян і знесло мінні поля, які Росія набудувала на лівому березі Дніпра. Тому це дає можливість Україні скористатися ситуацією і робити спроби форсувати річку. І далі рухатися. У нас не було таких потужних планів. Бо це складно, а мости не досить потужні і їх легко розбити. Це міг бути допоміжній напрямок. Але тепер відкривається більше варіантів".

Іван Киричевський, військовий експерт:

"Рашисти готуються до відсічі майбутньому контрнаступу ЗСУ, і це має наступний вигляд. "Вагнерівців" з Бахмуту відтягують насправді не в "тилові райони", а на інші операційні напрямки, про що заявляв наприклад Данілов. Схоже, на яких також плануються штурмові дії. Генштаб повідомляв про дезертиство 30 "багнетів" з рашистського "угрупування Шторм", вони ж "штурмові групи", котрі ще й вкрали вантажівку. Як мінімум це може вказувати, що окупанти продовжують формування "штурмових груп", призначених для атакуючих дій. Були повідомлення про появу кадирівського "Ахмата" під Мар'їнкою з танками та артилерією, хоча раніше у "кадирівців" настільки важкого озброєння помічено не було.

Ці всі новини дозволяють припускати, що орки очікують на повторення чогось типу Курської дуги під час кампанії боїв цього літа. Тому вже готуються до "маневреної оборони" за зразком вермахту 1944 року. Яких "дідів" насправді наслідують, так і збираються воювати. При цьому, схоже, армія РФ розраховує, що її контратаки зможуть як мінімум перевести майбутню стратегічну наступальну операцію ЗСУ в затяжну фазу. Через що й провели серію терористичних ударів як і по Києву, так і по іншим регіонам нашої країни.

Бити по цивільним – це в орків "законна військова ціль", за що їх чекає Гаага та шибениця

Окупанти б'ють по логістиці, бо можуть виходити із того, що накопичений запас матеріально-технічних цінностей Сил оборони України є дуже значним. І його треба розподіляти по всій території країни рівномірно. А бити по цивільним – це в орків "законна військова ціль", за що їх чекає Гаага та шибениця.

Такий формат дій армії РФ прямо витікає із її поточних недоліків, які в одному з досліджень описав британський Королівський інститут оборонних досліджень. Наприклад, по мірі успішності контрбатарейної боротьби ЗСУ та помірного вичерпання власних запасів снарядів у рашистів, окупаційні війська відстрілюють за добу по всій лінії фронту від 12 до 36 тисяч снарядів за добу, при цьому рідко коли ця цифра перевищує показник в 24 тисячі. А якщо раніше превалював калібр 152-мм, то тепер – міномети калібру 120-мм. Поява на фронті додаткових Т-62 і навіть старих Т-54 у форматі "шушпанцер" свідчить про проблеми саме з артилерійським озброєнням в окупантів. Бо їм такі старі танки потрібні саме в ролі штурмових гармат.

Окупанти почали частіше застосовувати С-300 як ОТРК для роботи по передньому краю оборони наших військ

Тут варто додати, що навіть уже за офіційними повідомленнями, окупанти почали частіше застосовувати С-300 як ОТРК для роботи по передньому краю оборони наших військ, як такий собі "замінник" радянського комплексу "Луна-М", на якому теж стояла балістична "шайтан-ракета".

А весь результат майбутньої стратегічної контрнаступальної операції ЗСУ прямо залежатиме від перебігу зустрічних контратак, які будуть влаштовувати обидві сторони. Задум рашистів може виглядати підступно, але у ньому є одне слабке місце – щільність сил та засобів, здатних перейти в атаку".

Зараз ви читаєте новину «"Відкривається більше варіантів" – Росія боїться українського наступу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі