середа, 05 червня 2024 11:16

Відключення на 10 годин - експерт стривожив українців заявою

Відключення на 10 годин - експерт стривожив українців заявою
В липні на українців чекають ще триваліші відключення світла. Фото: pixabay.com

Через російські обстріли в Україні не вистачає генерації для покриття усіх потреб. У липні можливі відключення світла до 10 годин.

Водночас ситуація може дещо покращитися у вересні, заявив голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко в ефірі одного з українських каналів, передає Gazeta.ua.

"Не варто очікувати зменшення часу відключень. Адже якщо зараз відключення тривають шість-сім годин, то вочевидь, будемо очікувати відключень у липні по 10 годин", - сказав він.

Генерації критично не вистачає, а дефіцит неможливо покрити навіть імпортом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Укренерго пояснило причини погіршення ситуації в енергосистемі

"Це пов'язано із втратою генерації. Якщо місяць тому Міненерго називали цифри 8 ГВт втрачено маневрової потужності, то остання заява представників ЄС - це Україна вже втратила 9,8 ГВт потужності після останнього обстрілу. Ми не можемо максимально імпортом покрити наші потреби. Нема що дати в мережу, аби покрити всі потреби", - наголосив Попенко.

Два енергоблоки АЕС, на яких цього тижня розпочали ремонтні роботи, повернуться до роботи не раніше кінця серпня.

"Ситуація вирівняється десь у вересні, але до цього часу нічого не зміниться", - додав він.

5 червня в енергосистемі України прогнозується дефіцит упродовж усієї доби. Ліміти на споживання електроенергії будуть діяти для кожної області з 00:00 до 24:00.

Незважаючи на неодноразові вимоги до обленерго дотримуватися доведених до областей лімітів, споживання у Донецькій, Житомирській, Миколаївській, Києві і Київській, Кіровоградській, Харківській, Хмельницькій областях продовжило зростати, сказали сьогодні в Укренерго.

Коли учора споживання значно перевищило ліміти, Укренерго вимушено застосувало з 14:25 аварійні відключення, а з 14:50 - спеціальні графіки аварійних відключень для побутових і промислових споживачів у цих областях.

Зараз ви читаєте новину «Відключення на 10 годин - експерт стривожив українців заявою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі