пʼятниця, 12 березня 2021 06:30

Від ВІЛ-інфекції вилікувалася друга людина

Від ВІЛ-інфекції вилікувалася друга людина
Друга людина в світі вилікувалася від ВІЛу. Фото: Reuters

Другий у світі чоловік вилікувався від ВІЛ-інфекції.

Ним став житель Лондона Адам Кастільехо, його називають "лондонським пацієнтом", повідомляє The Independent.

В організмі 40-річного лондонця не виявлено вірусу через 30 місяців після припинення антиретровірусної терапії. Кастільехо вдалося позбутися від ВІЛ шляхом лікування стовбуровими клітинами, яке він проходив через рак. Виявилося, що у донорів стовбурових клітин, отриманих лондонцем, є незвичайний ген, що забезпечує захист від ВІЛ.

"Це майже напевно лікування від ВІЛ. У нас вже два з половиною роки ремісії без антиретровірусних препаратів", - сказав провідний дослідник професор Кембриджського університету Равіндра Кумар Гупта.

Вчені вважають, що трансплантація стовбурових клітин зупиняє здатність вірусу до реплікації всередині організму. Імунні клітини донора пручаються інфекції.

Лікування стовбуровими клітинами використовується в останню чергу для пацієнтів з ВІЛ. Це пов'язано з тим, що подібні методи пов'язані з високим ризиком.

"Таке лікування не буде широко пропонуватися пацієнтам з ВІЛ, які проходять успішне антиретровірусне лікування", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили вакцину проти вірусу СНІДу

Першою людиною, якого офіційно визнали вилікувати від ВІЛ, став американець Тімоті Рей Браун. Його назвали "берлінським пацієнтом". Йому в 2007 році провели дві трансплантації кісткового мозку в Берліні.

Зараз ви читаєте новину «Від ВІЛ-інфекції вилікувалася друга людина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі