понеділок, 14 серпня 2023 08:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Ветерани не отримують повноцінну психологічну реабілітацію. Це може мати страшні наслідки" – провели аудит

"Ветерани не отримують повноцінну психологічну реабілітацію. Це може мати страшні наслідки" – провели аудит
Ветеранів направляють у совкові заклади, поють фіточаєм та мінералкою, дають поплавати у гидотних басейнах. Фото: УНН

Міністерство ветеранів не веде належного діалогу з ветеранами і їх організаціями. Допомоги, яку мали би отримати герої, вони не мають. Державний апарат досі не перебудувався. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів тимчасовий виконувач обов'язки голови Рахункової палати Андрій Майснер.

"Понад 83 тисячі ветеранів – це тільки те, що ми встановили в аудиті – не отримали якісних і доступних послуг з реабілітації. Зараз Мінвет реально взявся за виконання наших рекомендацій. Бо якщо цього не буде, то державу чекають страшні наслідки. Всі, хто на фронті, мають ПТСР. Тільки ступінь різний. Людина переживає на війні неймовірно жахливі речі. Коли побратим поранений чи ти сам отримав травми, коли хтось загинув у тебе на очах, залишився без кінцівки", – сказав Майснер.

Цим людям потрібна реальна підтримка, а не паперова, уточнив спікер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ветеранів відправляють в совкові санаторії.Фахової психологічної реабілітації немає" – очільник Рахункової палати

"Бо людей направляють у совкові заклади, поють фіточаєм та мінералкою, дають поплавати у гидотних басейнах. Ветеранам потрібна фахова повноцінна психологічна реабілітація. Тому що коли відправляють на фронт, люди проходять медичну комісію. А коли назад повертають – є механізм цього повернення? Немає", – наголосив Майснер.

Аудит Рахункової палати встановив, що за чотири роки не сформовані ні повний пакет послуг із реабілітації й реадаптації ветеранів, ні система їх надання. Є численні факти неефективного використання коштів державного бюджету. На суму понад 180 мільйонів гривень. Понад 100 мільйонів – це просто не досягнуто результатів.

Зараз ви читаєте новину «"Ветерани не отримують повноцінну психологічну реабілітацію. Це може мати страшні наслідки" – провели аудит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі